Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En stor industribyggnad ödelades i branden som startade natten till lördagen. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Storbrand i Göteborg avtar – släckningsarbete fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagsmorgonen bröt en större brand ut i en industrilokal i området Ringön på Hisingen i Göteborg. På grund av den kraftiga rökutvecklingen uppmanades boende i området att stänga dörrar, fönster och ventilation. Senare under kvällen meddelade räddningstjänsten att faran är över.

Larmet om att det brann i en industrilokal på Ringön i Göteborg kom in till räddningstjänsten vid 02:42 natten till lördagen. Den branddrabbade byggnaden är närmare 1 900 kvadratmeter stor och rymmer flera olika verksamheter – både i byggnaden och runtomkring.

– Det brinner för fullt och sprider sig en kraftig rök, säger Kalle Kivistö, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten i Storgöteborg, tidigt på lördagsmorgonen.

Under natten, morgonen och förmiddagen har ett trettiotal brandmän arbetat på platsen, och räddningstjänsten kommer att vara på plats under det närmsta dygnet.

– Vi försöker faktiskt inte släcka överhuvudtaget utan det handlar om att stoppa det från att spridas till intilliggande byggnader.

VMA avblåst

Röken spred sig norrut med vinden, och vid fem-tiden på lördagsmorgonen gick räddningstjänsten ut med ett så kallat VMA där de uppmanade alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Vid klockan halv sju på lördagskvällen meddelade de att VMA-larmet är avblåst och att faran är över.

Vägar avspärrade

Inne i den branddrabbade byggnaden förvaras bland annat brandfarlig vätska i större mängder, vilket bidrar till ett kraftigt brandförlopp. Det ska bland annat röra sig om terpentin och etanol. Man har inte kunnat släcka med vatten, eftersom branden är för kraftig.

Vid klockan 09 på söndagsmorgonen var räddningstjänsten fortfarande på plats.

– Det ryker fortfarande, men inte alls i samma omfattning. Byggnaden har helt rasat ihop och nu försöker vi lyfta bort bråte för att komma åt glödbränder, säger Anders Lundblad, stadchef vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

Det är fortfarande oklart hur branden startade. Polisen har inlett en förundersökning gällande mordbrand för att kunna utreda brandorsaken.

Tjock röck över Hisingen till följd av den kraftiga branden på Ringön, natten mot lördag. Foto: Tomas Singer
Ett 20-tal fordon från Räddningstjänsten fanns på plats vid branden på Ringön tidigt på lördagsmorgonen. Foto: Tomas Singer
Foto: Adam Ihse / TT
Från Götaälvbron syntes tydligt hur den kraftiga röken steg mot himlen över Hisingen under lördagsmorgonen. Foto: Adam Ihse / TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer