Storbranden i Skövde – detta har hänt

Publicerad

Den stora branden i stadsdelen Södra Ryd i Skövde ledde till att över 100 människor fick evakueras. Sedan dess har mycket hänt. Följ hur dramat utvecklat sig dag för dag sedan det hände.

Onsdag den 16 januari

22.48: Polis, räddningstjänst och ambulans larmas till Timmervägen i stadsdelen Södra Ryd. Larmet gäller en större brand med lågor som slog ut från taket på byggnaden. Totalt sju styrkor från räddningstjänsten i Tibro, Mariestad och Skövde kallas in för att hjälpa till i släckningsarbetet.

ca 23.00: Över 100 personer evakueras från totalt tre byggnader. Totalt 96 lägenheter töms på folk, och evakueras till en närliggande gymnastiksal.

Under natten: Många av de evakuerade får hjälp av kommunen och av fastighetsägare att ta sig till olika akutboenden för natten.

Torsdag den 17 januari

08.50: Flera förskolebarn vid en förskola i närheten av brandplatsen flyttas. Skälet är röklukten på platsen.

12.00: Räddningstjänsten uppger att branden är under kontroll.

14.00: Flera organisationer startar insamlingar för att hjälpa de som drabbats av branden.

Under eftermiddagen: Kommunen uppger att alla drabbade har någonstans att sova även under den andra natten efter branden.

ca 17.00: En person grips misstänkt för grov mordbrand – polisen är dock mycket förtegen om brottsutredningen.

ca 20.00: Räddningstjänsten uppger för TT att brandförloppet klarnat. Branden började i en lägenhet och spred sig via taket till det andra huset och fortsatte utefter de tilläggsisolerade betongfasaderna. Innanför plåtskivorna brann cellplasten.

Fredag den 18 januari

9.00: Polisen uppger att fler förhör ska hållas under fredagen, men att den tekniska undersökningen av brandplatsen inte kommer att vara färdig förrän efter helgen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Branden i Skövde

Mer i ämnet