Stormen Malik ställer till det i trafiken

Uppdaterad
Publicerad

Under tidig lördagskväll började de starka vindbyarna göra avtryck i trafiken i länet. Flera mindre vägar gick inte att köra på eftersom nedfallna träd låg över vägbanorna. Senare under kvällen beslöt Trafikverket att stänga av Älvsborgsbron i Göteborg och flera flygplan som skulle landa på Landvetter fick dirigeras om.

– Vi fick direktiv att stänga av tung trafik med en gång, och inom kort kommer bron stängas helt för trafik, säger Linnéa Ljunggren på Västtrafiks störningsjour vid halv sex på lördagskvällen.

Enligt Trafikverket stängs bron helt när det är vindar från väst på 29 meter per sekund eller mer. Flera gånger under kvällen har det varit nära dessa vindstyrkor. De räknar med att bron kommer stängas strax efter klockan 19.

– Alla är på plats redo att stänga bron, säger Dennis Weiler på Trafikverket vid 19.

Vid 21.30 beslöt man att stänga av bron för all trafik. När bron åter kommer att kunna öppna för trafik beror helt på vädret.

– Vi har en vindmätare på bron och ser hur det utvecklar sig under kvällen, och utifrån det följer vi våra rutiner, sade Dennis Weiler.

Tågsträckor indragna

Ute i regionen är det framför allt tågtrafiken som har påverkats under dagen, berättar Linnéa Ljunggren. Du kan läsa mer om det här.

Vid lördag lunch gick Trafikverket ut och varnade bilister för kraftig byvindar på Uddevallabron och på lördagseftermiddagen stängdes bron av för tung trafik i båda riktningarna. För övrig biltrafik gäller reducerad hastighet på bron.

Träd hindrar trafiken

Det är även ett tiotal mindre vägar som stängts av i länet på grund av nedfallna träd, bland annat väg 675 från Ljungskilemotet till Ranneberg.

– Det faller ju träd lite hela tiden. Det finns att göra här, det är allt möjligt som blåser omkring, säger Dennis Weiler.

På E20 är ett körfält avstängt på grund av översvämning, vid Bodarnemotet. I Uddevalla är det också översvämningar nere vid parkeringen i hamnen.

– När havet trycker på blir det ofta översvämning just där nere, men vi kan inte pumpa bort havet så att säga, det blir lite svårt, säger Johan Bäckström, vakthavade befäl hos räddningstjänsten, som uppger att det är först när det börjar läcka in i källare som de agerar.

Färjan mot Dyrön till Rönnäng kommer ställas in på grund av ovädret under lördagskvällen.

Spårvagnstrafiken i Göteborg rullar på som normalt vid sextiden på lördagskvällen.

Flyg till Göteborg fick dirigeras om

Tre flygplan som skulle ha landat på Landvetters flygplats i Göteborg fick på kvällen dirigeras om till Stockholm-Arlanda på grund av stormen Malik, uppger Ellen Laurin som är pressansvarig på Swedavia.

– Det är beslut som har tagits där och då av piloten, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.