Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så kommer stormen Malik dra fram under helgen. Foto: SVT/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Stormen Malik på väg med orkanbyar: ”Stanna inne”

Uppdaterad
Publicerad

SMHI går ut med orange varning till helgen över stora delar av västkusten när stormen Malik drar in. Det betyder risk för omkringflygande föremål, nedfallna träd och begränsad framkomlighet på vägarna.

– Man räknar med byvindar som närmar sig orkanstyrka, man bör vara extra försiktig, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

Gränsen för storm går när vinden blåser 24.5 meter per sekund. Under lördagen väntas stormen Malik dra in och kulminera under natten mot söndag med vindar på uppemot 30 m/s och kanske till och med upp till orkanstyrka (32.7 m/s). Ovädret väntas avta under söndagen.

– Det finns risk för översvämningar lokalt, och det gör att träden står extra dåligt i den våta marken och kan ramla. Det i sin tur innebär, förutom risk att få dem på sig, att tåg och bussar riskerar att bli försenade, säger Nils Holmqvist.

”Köp helggodiset tidigare”

Han menar att så snart ett oväder är så stort att det får ett namn, så finns det anledning att vara extra försiktig. Även om han understryker att var och en får fatta sina egna beslut så är rådet att stanna inne.

– Man kanske kan planera lite bättre, köp helggodiset lite tidigare så slipper man ge sig ut i stormen.

Även de som har tänkt ge sig ut med bilen bör tänka sig för i helgen.

– Det finns risk att bli stående på grund av nedfallna träd, det kan även vara så att broar stängs. Öresundsbron stänger till exempel vid 25 m/s, säger Nils Holmqvist.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så blåsigt blir det i vindbyarna resten av helgen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så kommer stormen Malik dra fram under helgen. Foto: SVT/TT
Foto: svt