Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Claes Ek var en av de Svenljungabor som fick TBE-vaccin av Artin Dovlatkhah, läkarassistent. Foto: SVT

Stormen stoppade inte Svenljungaborna från TBE-vaccinering

Uppdaterad
Publicerad

Mitt under värsta busvädret Hans var fästingbussen på besök i Svenljunga, där många trotsade ovädret för att kunna vaccinera sig. Att medvetenheten om riskerna med TBE har ökat, verkar vara ett faktum. 

– En kompis till mig blev förlamad i ansikten efter att ha blivit fästingsbiten. Så nu vaccinerar jag mig för säkerhets skull, säger Claes Ek.

Det har varit en rekordhög efterfrågan på TBE-vaccin i år. Den största vaccinleverantören i Sverige har aldrig tidigare levererat så många TBE-doser. Trots det ligger sjukdomsfallen kvar på en hög nivå med runt 500 drabbade per år under 2021 och 2022.

Från att för början varit en sjukdom som i huvusak slog till mot Mälarområdet har den nu spridits via fästingar till allt fler delar av Sverige. När vintrarna på grund av klimatuppvärmning blir allt varmare, får fästingarna större chans att överleva, vilket bidrar till att spridningen ökar.

Klimatkrisen

Ökar och breder ut sig

79 personer diagnostiserades med TBE i Västra Götaland under förra året. I år är siffrorna ännu inte lika höga, men fästingarna är aktiva långt in på hösten.

Och det är högtryck på efterfrågan av TBE-vaccin. 2014 gavs 400 000 doser och i år tros siffran landa på 1,5 miljoner.

Hur många brukar komma till fästingbussen?

– Det kan variera mellan 50 och 150. Men  jag också hört om några tillfällen då har kommit så många som upp till 200 besökare. När det är brist på mottagningar och inte lika lätt att få tag på vaccin så uppskattar folk att vi kommer med bussen till dem, säger Artin Dovlatkhah, läkarassistent.

Smittskydd Västra Götaland rekommenderar TBE-vaccination till alla i Västra Götaland som vistas i naturen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet