Om det skulle vara så att man lossat på muttrar för att fälla masten är det ett arbete som inte kan göras av vem som helst. Foto: SVT

Krismöte efter rasad mast

Uppdaterad
Publicerad

Flera myndigheter har under eftermiddagen haft ett krismöte för att diskutera sabotaget där Häglaredsmasten rasade. Berörda myndigheter ser mycket allvarligt på händelsen.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap kallade under tisdagen till ett krismöte med berörda myndigheter. Under tisdagseftermiddagen möttes berörda myndigheter för att diskutera sabotaget mot masten i Borås.

– Vi kommer att diskutera händelsen och berörda aktörer får rapportera läget, sa Marcus Årskog, presskommunikatör på MSB, myndigheten för samhällskydd och beredskap inför mötet.

Sabotage av master

Det var i söndags som den över 300 meter höga Häglaredsmasten utanför Borås knäcktes. Raset ledde till störningar i radio- och tv-nätet och polisen är nu övertygad om att det handlar om ett sabotage.

– Det är rent sabotage som jag ser det. De har velat att den ska rasa, säger utredningsbefäl Jan Johansson på krimjouren i Borås till SVT Nyheter Väst under tisdagen.

Tät kontakt med regeringen

Den över 300 meter höga masten är ett så kallat skyddsobjekt och berörda myndigheter ser mycket allvarligt på händelsen. Tisdagens krismöte kommer att följas upp med ytterligare ett möte under onsdagen.

– Syftet med dessa möten är att alla myndigheter ska ha en genmensam bild om vad som har hänt samt att vi så fort som möjligt ska få igång systemt igen, säger Marcus Årskog.

– Alla berörda myndigheter ser mycket allvarligt på det här och gör allt de kan för att motverka att det ska ske igen, säger Marcus Årskog efter tisdagens möte.

Och MSB håller regeringen informerad om läget.

– Vi har tät kontakt med justitedepartementet och informerar dem om det senaste.

”Alltid allvarligt”

Med på mötet har ett antal berörda myndigheter varit såsom Försvarsmakten, polisen, Teracom och Sveriges Radio.

– Det handlar om att se hur vi kan titta framåt, säger Marcus Årskog.

Säkerheten är nu förhöjd på samtliga master runt om i Sverige.

– Det är alltid allvarligt med sändningsavbrott för att radio och media är en nödvändighet för att kommunicera vid en kris, säger Marcus Årskog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sabotage av master

Mer i ämnet