Gunilla Bergström skapade älskade figurer som Alfons Åberg, Bill och Bolla och Milla. Under våren 2022 kommer Alfons Åberg-orginalen ställas ut på Nordiska Akvarellmuseet. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Storslagen gåva – museichefen: ”Alfons kommer hem”

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären och författaren Gunilla Bergström har donerat originalen av Alfons Åberg till akvarellmuseet på Tjörn. För museichefen Bera Nordal är det en heder att få förvalta Bergströms konstnärskap, som kommer bli en central del i museets konstsamling.  

– Jag nästan föll av stolen, att hon ville ge oss det stora förtroendet, säger hon.

Det var i slutet av augusti som skaparen av de omåttligt populära Alfons Åberg-böckerna, Gunilla Bergström, avled 79 år gammal. Men vad som skulle hända med de välbevarade Alfons-originalen, var redan bestämt.

Författaren tog kontakt med Nordiska Akvarellmuseets museichef Bera Nordal i början av året och berättade att hon bestämt sig för att donera nästan alla originalböckerna till konstmuseet på Tjörn.

– Det är som att hon lämnar sitt barn till mig, jag känner mig hedrad och glad över att få lyfta fram henne som konstnär, säger Bera Dordal.

”Vi har hela Alfons Åberg”

Under våren 2022 kommer museet visa böckerna i en hyllningsutställning, som sedan ska turnera i de skandinaviska länderna. Donationen innehåller nästan alla originalverk, något som är väldigt ovanligt. Några böcker har lämnats till författarens familj, men även de kommer att ingå i utställningen.

– Vi har hela Alfons Åberg.

I utställningen kommer konsten i Alfons-böckerna att lyftas fram, som museichefen menar är den bärande delen i boksamlingen, som senare också blev tv-serie.

– Vi kan se hur Alfons Åberg utvecklats och hur hon har utvecklats som konstnär, säger Bera Nordal.

En personlig koppling

Museet ställde ut ett urval av Gunilla Bergströms bilderböcker i en utställning 2018, då etablerades en relation mellan Bera Nordal och författaren. Men kanske den viktigaste orsaken bakom donationen är författarens rötter på västkusten.

Gunilla Bergström växte upp i Göteborg och har nära familj på Tjörn, att Alfons böckerna skulle skänkas till Nordiska akvarell museet föll sig naturligt för henne.

– Alfons kommer hem, säger Bera Nordal.

Museichefen beskriver gåvan som den största i museets historia.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gunilla Bergström kramar om Astrid Lindgren vid prisutdelningen av Astrid Lindgren-priset 1981. Foto: SVT arkiv

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer