Vikariebristen i grundskolan i Göteborg är så stor att det påverkar undervisningen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Största vikariebristen någonsin i grundskolan i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Aldrig har vikariebristen varit så stor i grundskolan i Göteborg som den är nu. Normalt så behövs det 350 vikarier varje dag i stadens skolor. Nu behövs 500. Anledningen är så klart coronapandemin.

Fredagen den 4 september var behovet som vanligt av vikarier i Göteborgs grundskolor. Ungefär 350 vikarier om dagen. Måndagen den 7 september slog vikariebristen till.

– Det förändrades över en helg. På fredagen var det som vanligt men på måndagen skulle vi skicka ut runt 500 vikarier, och det gick inte, säger Larisa Muslijovic, chef för Grundskoleförvaltningens bemanningsenhet. De som skall skaffa fram vikarier till stadens skolor.

Coronaviruset i Västsverige

Skolor har fått ställa in undervisning

Anledningen är coronapandemin och de förhållningsregler som gäller att man skall stanna hemma vid minsta symptom. Något man märkt av på bland annat Björkåsskolan i Frölunda.

– Vanligtvis behöver vi två till tre vikarier om dagen. Nu behöver vi tio, säger Anne Erefalk, rektor på skolan.

Har du varit med om något liknande?

– Nej, aldrig.

Påverkar undervisningen

Vikariebristen, som är den största någonsin enligt grundskolans bemanningsenhet, är så stor att den påverkar undervisningen i stadens grundskolor.

– Det finns skolor som har fått ställa in undervisning och vissa skolor har behövs skicka hem barn tidigare, säger Larisa Muslijovic.

Extraresurser försvinner

På Björkåsskolan har man inte fått ställa in lektioner. Däremot har de medarbetare som normalt skall vara extraresurs i klasserna fått gå in och ta över klasser.

– Vi har färre halvklasser och färre resurser än vad vi brukar ha, säger Anne Erefalk.

Är det extraresurserna till de barn som behöver det mest som försvinner?

– Ja, så kan jag nog säga att det är, säger Anne Erefalk, rektor på Björkåsskolan.

Arbete för att hitta nya vikarier

Grundskoleförvaltningens bemanningsenhet arbetar nu febrilt med att hitta nya vikarier. Annonser har gått ut och man går för närvarande igenom sökande.

– Vi hoppas kunna ha löst detta om två veckor, säger Larisa Muslijovic, chef för Grundskoleförvaltningens bemanningsenhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet