Ett stort antal personer har smittats av tarmbakterien EHEC i Uddevallaområdet. Foto: TT

Stort bakterieutbrott ger blodiga diarréer

Uppdaterad
Publicerad

Ett ovanligt stort antal personer har drabbats av akuta magbesvär och blodiga diarréer i Uddevalla med omnejd.

20 personer har på kort tid insjuknat med akuta magbesvär ochblodig diarré i Uddevallaområdet. Efter provtagningar är det konstaterat att orsaken är tarmbakterien ehec, det var Bohuslänningen först med att rapportera.

– Det här är nog ett slags utbrott, vi har 20 misstänkta fall. Vi kan inte säkert säga att alla fall har samma orsak, men vi tror att det är samma källa, säger Peter Nolskog, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Försöker hitta källan

Bakterien kan orsaka blodiga diarréer och i värsta fall slå ut njurarna. Smittskyddsenheten i Västra Götalandregionen har gått in i stabsläge och försöker att lokalisera vilka livsmedel eller restaurangbesök som kan vara källa till utbrottet.

– Bakterien kommer från kornas tarm. Det klassiska vid smitta är att det handlar om nötfärs, men vi tror inte det i det här fallet, säger Peter Nolskog och fortsätter:

– Vi tror att det är grönsaker som har kontaminerats via gödsling. Man tar vatten från en å och sedan har det funnits med bakterier, säger Peter Nolskog.

Svår utmaning

Det är dock inte alltid lätt att hitta källan till ett bakterieutbrott.

– Det handlar om varor som inte finns kvar, det blir uppätet. Det är svårt att hitta bevis eftersom det inte finns några prover att ta, säger Peter Nolskog

Antal inrapporterade ehec-fall har ökat i hela Västra Götaland, men i Uddevalla har utbrottet varit särskilt stort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.