Satellitbild på Weddell Polynya. Foto: NASA

Hål större än Nederländerna upptäckt i isen på Antarktis

Uppdaterad
Publicerad

Ett liknande hål har bara setts en gång tidigare på 70-talet. Céline Heuzé, fysisk oceanograf på Göteborgs universitet, forskar i ämnet.

På Antarktis är det fortfarande vinter och havsisarna finns fortfarande kvar. På ett område lika stort som Nederländerna har isen däremot försvunnit vilket inte hör till det normala enligt Céline Heuzé.

Ett hål i havsisen kan vara normalt nära kusten men det här hålet ligger mitt i Weddelhavet.

– Weddell Polynya är det officiella ordet för just det här hålet. Där smälter havet isen underifrån vilket inte händer så ofta, säger Céline Heuzé.

Kan finnas undervattensberg

Hålet har upptäckts på satellitbilder och ett liknande hål har bara upptäckts en gång tidigare på 70-talet. Det generella ordet för hål i havsisen är polynya.

Den polynya vi ser nu kan bara vara början, menar Heuzé. Det tar nämligen tid för polynya att växa. Hålet som setts nu började öppnas upp för ett år sedan, sedan blev det sommar och isen smälte. När isen sedan la sig över havet igen under den nuvarande vintern var hålet ännu större.

Vad beror det på att det blivit så här?

– Det vet vi inte. Det finns flera olika forskningsteorier kring varför hålet blivit till just här. Det kan kanske bero på att det finns ett undervattensberg som påverkar havsströmmarna som i sin tur skapar hålet. Men hittills finns det inga tillräckliga mätningar av polynynan för att vara säker, säger Heuzé.

Kan störa klimatet

Havet och luften är i vanliga fall isolerade från varandra under vintern eftersom isen ligger mellan. Men när ett hål öppnas i isen transporteras värme från havet till luften.

När värmen lämnar havet blir vattnet kallare och därmed även tyngre och sjunker ner till botten vilket kan påverka havsströmmarna. Det kan i sin tur påverka klimatet och vädret i hela världen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.