Stabsläget gäller från och med klockan 15 på tisdagen och tills vidare och handlar om ett kraftigt ökat inflöde av patienter i kombination med lägre bemanning under sommaren.
– Vi behöver få fram fler disponibla vårdplatser och öka bemanning. De som redan är i tjänst får jobba övertid, säger Åsa Ranbro Jansson.
125 procents beläggning
Sjukhuset har i grundplaneringen cirka 300 vårdplatser. Just nu är beläggningen 125 procent, vilket innebär att minst 75 vårdplatser till hade behövts.
– Vi har försökt prognostiserat och jämföra med tidigare somrar så vi får analysera det här.
Men även förra året behövde ni gå upp i stabsläge vid den här tiden?
– Det stämmer, men patienttrycket är högre i år än förra året. Vi har väl tagit i lite för lite kring midssommar.
Orsak bakom ökningen oklar
Varför inflödet av patienter har ökat kraftigt just nu kan inte den biträdande sjukhusdirektören ge ett rakt svar på, men det handlar om många äldre patienter.
– Vi har inte analysen ännu. Det kanske kan ha med värmen att göra som varit hög under lång tid. Men vi har inte bara ett ökat inflöde på medicin utan även kirurgen så det kan inte vara den enda förklaringen, säger Åsa Ranbro Jansson,
Vad innebär det här på kort sikt?
– Ur ett kort perspektiv kan vi använda den personal som är i tjänst. Då ställer vi frågan om övertid. Någon längre uthållighet har vi inte. I värsta fall kan vi behöva bryta semestrar och det vill vi inte.
Kan påverka planerad vård
Det är nu inte osannolikt att det förändrade läget får effekter på planerad vård.
– Ja, det kan det bli. Vi har redan mindre planerad vård på sommaren och den kan förstås bli än lägre.
Stabsläge innebär en förstärkning av ordinarie ledningsstruktur.