”Det är inte den normala processen”, säger Pär Johnson (L). Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Kan bli snabbt beslut om sparförslaget för Skaraborgs sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Sparförslaget kring Skaraborgs sjukhus, som bland annat skulle innebära att akuten i Lidköping läggs ner, behandlas av regionens operativa hälso- och sjukvårdsnämnd redan på torsdagen. Överraskande, enligt lokalpolitikerna.

– Det är anmärkningsvärt. Det är inte den normala processen. Handlingar ska skickas ut fem dagar i förväg, men det här kom idag, konstaterar Pär Johnson (L), förste vice ordförande i kommunstyrelsen i Lidköping.

Skaraborgs sjukhus styrelse beslutade i fredags att inte själva fatta något beslut om det stora sparförslaget utan att överlåta beslutet till regionens operativa hälso- och sjukvårdsnämnd – alltså att skicka det vidare i regionen. Samtidigt har Lidköpings kommun dragit igång ett arbete för att undersöka hur kommunen skulle kunna gå in och driva akutsjukhuset tillsammans med regionen. Något som regionsstyrelsen ordförande Helén Eliasson var försiktigt positiv till i sina första kommentarer.

Besked med kort varsel

På onsdagen kom beskedet att regionens operativa hälso- och sjukvårdsnämnd kommer att ta upp frågan om sparförslaget redan på torsdagen, med endast en dags varsel.

Sparkraven på Skaraborgs sjukhus

Politikerna i Lidköping är överraskade och säger att det är ”anmärkningsvärt” att en så stor punkt läggs till på agendan dagen före mötet.

– Att det kommer så här snabbt gör att det är svårt för ledamöterna att ta ställning och förankra i sina partigrupper, säger Pär Johnson (L), förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

Önskade mer information om kommunens förslag

Pär Johnson som också är ersättare i regionstyrelsen är besviken över att styrelsen för Skaraborgs sjukhus inte nämner något i skrivningen till den operativa nämnden om kommunens initiativ att vilja gå in och driva akutsjukhuset ihop med regionen.

– Jag hade ju hoppats att sjukhusstyrelsen hade skickat med något om att regionen bör titta på detta som kommunen vill göra. Men det gör de inte, konstaterar Pär Johnson.

Samtidigt säger han att detta inte hindrar kommunen från att gå vidare med planerna på att driva sjukhuset tillsammans med regionen.

– Vi ökar tempot, formerar oss för att se vilka behöver ha med oss för att se hur vi kan jobba effektivt framåt, säger Pär Johnson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emma Peterson, akutläkare, Lisa Dahlström, akutsjuksköterska, och Armen Hovannisyan, akutläkare menar att patienter från västra Skaraborg kommer att dö eller få men om akuten läggs ner i Lidköping. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sparkraven på Skaraborgs sjukhus

Mer i ämnet