Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så svarar Anna-Karin Skatt på frågan om hur patientsäkerheten i Skaraborg förändrats sedan akuten i Lidköping stängde. Foto: SVT, Radio Falköping

Ett halvår efter akutstängningen i Lidköping – chefen: Fortsatt stora utmaningar

Publicerad

För ett halvår sedan genomfördes det omstridda beslutet att stänga akuten i Lidköping för att spara pengar.

– Vi står fortsatt inför jättestora utmaningar, säger Carina Karlsson-Brännehed, verksamhetschef.

Under årets första fyra månader minskade antalet akutsjukvårdsbesök i Skaraborg med 4 000, en direkt effekt av att akuten i Lidköping stängde. Däremot ser man att antalet inskrivningar ökat på den nybyggda akutmottagningen i Skövde, där 1 000 fler patienter fått vård jämför med samma period 2023.

Verksamhetschefen Carina Karlsson-Brännehed säger att det var ett förväntat resultat då man sedan tidigare vet att många patienter kan få hjälp på en annan vårdnivå än akutmottagningen.

Sparkraven på Skaraborgs sjukhus

Vet ni var patienterna har tagit vägen?

– Jag tror att man har vänt sig till primärvården, men vi kan inte se exakt hur än. Det är något vi gör en uppföljning kring.

Extra ambulanspengar

Från början fanns planer på att en närakut skulle öppnas i primärvårdens regi i Lidköping. Detta blev aldrig av. I stället beslutade operativa hälso- och sjukvårdsnämnden att tillföra extra resurser till jourcentralen.

Dessutom gjordes en förstärkning av ambulansverksamheten med tolv miljoner kronor som bland annat inneburit förstärkningar på helger och en extra dagaktiv bil.

Är du nöjd med utfallet hittills?

– Vi står fortsatt inför jättestora utmaningar och jag tycker att det finns förbättringsarbete att göra hela tiden, men det är en del av arbetet, säger Karlsson-Brännehed.

Politikern: Viktigt med samordning

Omställningen till en akutmottagning skulle spara 80 miljoner kronor. I en interpellationsdebatt i samband med senaste regionfullmäktige sa Anna-Karin Skatt (S), ordförande i sjukhusstyrelsen, att hela effekthemtagningen ligger mellan 140–150 miljoner

– Ekonomin är en viktig del av uppdraget men det är också viktigt att titta på samordning av verksamheter för att kunna bibehålla och utveckla en hög kvalitet på vården i hela Skaraborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dottern Fanny Isaksson och svägerskan Fanny Bertilsson upplever att Gunnar inte hade en chans att överleva när vägen till akutsjukvård var så lång. Foto: Privat, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sparkraven på Skaraborgs sjukhus

Mer i ämnet