Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är en säkerhetsrisk”, säger Thérèse Ingvarsson, sjuksköterska BUP Akutansvar. Hon är en av de anställda som lyft riskerna med en flytt med ledningen utan svar. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

BUP-akuten i Skövde kan flyttas – personalens oro: ”Vi ska inte kränka barnen”

Uppdaterad
Publicerad

BUP-akuten på Skaraborgs sjukhus kan komma att flyttas från första till åttonde våningen inom samma byggnad. Det oroar personalen som ser problem med integriteten när barn i akuta psykiatriska tillstånd kan transporteras genom huvudentrén.

– De kan komma med bojor ibland för att de har varit så fruktansvärt utåtagerande, säger Thérèse Ingvarsson, sjuksköterska BUP Akutansvar.

I dag kan BUP-akuten ta emot patienter direkt från ambulansen eller polisbilen. Då slipper ungdomarna träffa andra besökare som kommer till Skaraborgs sjukhus. Nu finns ett förslag om att verksamheten ska flyttas högst upp i samma byggnad där de idag håller till på bottenvåningen.

På våning åtta finns det redan en BUP-mottagning och ätstörningsenheten. 

Sparkraven på Skaraborgs sjukhus

– Är vi då på åttonde våningen och vi har ett barn som blir utåtagerande, hur reagerar Kalle eller Anna, 6 år, som är där för ett första bedömningssamtal? Ska det här lilla barnet få se ungdomen i en utsatt situation? säger Thérèse Ingvarsson.

Inget färdigt förslag

SVT har sökt verksamhetschefen för barn- och ungdomspsykiatrin på Skaraborgs sjukhus Marie Hufvudsson som hälsar via pressavdelningen att det är alldeles för tidigt att svara på frågor om flytten.

– Det pågår ett arbete som handlar om en planerad flytt av BUP akutansvar, men det finns ännu inget färdigt förslag, skriver verksamhetschefen Marie Hufvudsson.

Ska flytta inom kort

Personalen berättar att de redan har börjat packa.

– Nu har vi fått beskedet. Som det har framställs till oss så är det flytt till åttonde våningen som gäller. Frågetecken är mest vilka lokaler vi ska ha där. Flytten sker den 31 december eller den 31 januari, säger Thérèse Ingvarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sparkraven på Skaraborgs sjukhus

Mer i ämnet