Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör läkarens kritik mot regionen: ”De tänker att den döda patienten är den billigaste patienten” Foto: Dalmar Namazi/SVT

Efter beslutet om akuten i Lidköping: Läkaren Oskar har sagt upp sig

Uppdaterad
Publicerad

Besvikelsen är monumental för ST-läkaren Oskar Petersson. Efter politikernas besked om att stänga akuten i Lidköping har han sagt upp sig eftersom han vägrar flytta sin tjänst till sjukhuset i Skövde.

– Det är under all kritik, det här är en ledning som kastat bort allt förtroende, säger han.

Beslutet från Skaraborgs sjukhus styrelse om att stänga akuten i Lidköping och flytta verksamheten till Skövde var inte oväntat. Sparkravet och åtgärderna har diskuterats flitigt under lång tid.

Många anställda som jobbat under akuten har hotat att säga upp sig vid ett nedläggningsbesked. En som gör slag i saken är akutläkaren Oskar Peterson, vilket han även berättat för NLT.

Sparkraven på Skaraborgs sjukhus

– Förra måndagen sa jag upp mig. Jag kan inte jobba i en organisation där ledningen väljer att inte lyssna på kompetent personal, där man ignorerar deras kunskap och går vidare med beslut man inte förstår, säger han.

Nu har han istället tagit jobb på sjukhuset Näl i Trollhättan.

Stort arbete med bemanning

För sjukhusdirektören Stellan Ahlström väntar nu ett jobb med att få med sig personal från Lidköping, för att kunna bemanna akuten i Skövde som kommer få ta emot patienter från ett betydligt större upptagningsområde.

– Jag hoppas att så många som möjligt ser möjligheterna i det här.

Finns det risk att det kommer bli låg bemanning?

– Vi har ett stort arbete att göra med just hur vi arbetar och hur vi behöver förändra våra arbetssätt, säger Stellan Ahlström.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På tisdagen fattades beslutet: Akuten Lidköping läggs ner. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sparkraven på Skaraborgs sjukhus

Mer i ämnet