Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många samlades på stadsträdgården i Lidköping i protest mot beslut att lägga ned akutmottagningen. Foto: Josefin Bengtsson/SVT

10 000 demonstrerade mot nedläggning av akuten i Lidköping

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 10 000 Lidköpingsbor demonstrerade under lördagen mot regionens beslut att flytta akuten från Lidköping till Skövde.

– Man gråter, man är arg och man spyr ur sig galla, det är så många känslor, säger Susanne Lindström Banjac, undersköterska på Lidköpings akutmottagning.

Det var en känslosam stämning på stadsträdgården i Lidköping under lördagen där en stor manifestation hölls med anledning av det kommande beslutet att flytta akuten och flera andra verksamheter från sjukhuset i Lidköping till Skövde.

– Den här uppslutningen som vi har här idag känns helt fantastisk att alla dessa människor går med oss för vår akutmottagning, det värmer långt in i hjärtat, säger Lisa Bertilsson, akutsjuksköterska på Lidköpings akutmottagning.

Sparkraven på Skaraborgs sjukhus

Oro för framtiden

På plats på demonstrationen befann sig bland annat personal från den aktuella akutmottagningen i Lidköping. Två akutsjuksköterskor berättar för SVT att deras kollegor nu är oroliga för framtiden för att de inte vill förlora sina jobb men samtidigt inte heller flytta till Skövde.

– Det enda jag vet är att jag inte kommer att jobba i Skövde, det handlar om att jag inte tänker sätta min fot på den akutmottagningen för den står för allt det här som vi har kämpat för, säger Lisa Bertilsson, akutsjuksköterska på Lidköpings akutmottagning.

”Man blir ju rädd”

Enligt 16-åriga Anja Gustafsson och hennes vänner på plats är den eventuella nedläggningen av akuten det som de pratar mest om på deras skola och på stan.

– Man blir ju rädd för ens nära som är äldre, att de ska råka ut för något, vi tror att många kommer att lida om akutmottagningen läggs ner, säger Anja Gustafsson.

Demonstranter i Lidköping Foto: Josefin Bengtsson/SVT

I veckan röstade politikerna i strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden ja till att lägga ner akuten och fem andra avdelningar vilket ledde till starka reaktioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sparkraven på Skaraborgs sjukhus

Mer i ämnet