Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pär Johnson (L), vice ordförande i kommunstyrelsen. Foto: Bosse Carlqvist

Regionen ger klartecken för beslut om nedläggning av akuten i Lidköping

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagseftermiddagen kom beskedet – Skaraborgs sjukhus styrelse får okej på att flytta akuten från Lidköping. Men sjukhusstyrelsen måste själva fatta beslutet.

– Det har ju varit en lång följetong och engagemanget är fortsatt stort, konstaterar Pär Johnson (L), vice ordförande i kommunstyrelsen, som trots beskedet inte har gett upp hoppet.

Anledningen till att Pär Johnson (L) inte gett upp är att regionen, precis som Lidköpings kommun ville, beslutade att göra en fördjupad förstudie med kommunen om att samarbeta om att driva sjukhuset.

– Jag är glad över att regionen tar den utsträckta handen från Lidköping om att driva vården tillsammans, säger han.

Sparkraven på Skaraborgs sjukhus

Oklart om akuten blir kvar oavsett beslut

Om det blir med eller utan akut får den fortsatta studien visa. Men förhoppningen finns.

Strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden konstaterar att sparförslaget från styrelsen för Skaraborgs sjukhus ”går i linje med måldokument och strategiska planer med undantag avseende vissa verksamheter i Mariestad”.

Samtidigt får hälso- och sjukvårdsutvecklingsdirektören i uppdrag att medverka i en fördjupad analys gällande samarbetet för sjukvården i Lidköping.

Det handlar om förslaget från en enig kommunstyrelse att utreda om regionen och kommunen kan slå ihop all vård, det hittills regiondrivna sjukhuset och kommunala vårdinrättningar och driva det tillsammans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sparkraven på Skaraborgs sjukhus

Mer i ämnet