Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emma Peterson, akutläkare, Lisa Dahlström, akutsjuksköterska, och Armen Hovannisyan, akutläkare menar att patienter från västra Skaraborg kommer att dö eller få men om akuten läggs ner i Lidköping. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Lidköpingsläkarna om sparförslaget: Patienter kommer att dö

Uppdaterad
Publicerad

Styrelsen för Skaraborgs sjukhus bestämde på fredagen att överlåta till regionen att besluta om det sparförslag som nu ligger på bordet. Förslaget innebär bland annat att akuten i Lidköping kan komma att läggas ner. Kritiken från personalen på akuten är knivskarp.

– Några få kommer faktiskt att dö, säger Emma Peterson, akutläkare i Lidköping.

Tillsammans står de tre personerna ur vårdpersonalen som SVT Nyheter Väst träffar för mångårig erfarenhet av akutsjukvård. De ger utredningen och sparförslaget underkänt. I förslaget talas det om ”gyllene timmen” – att så länge akutpatienten kommer under vård inom en timme efter exempelvis en stroke så är det lugnt. En gammal och inaktuell idé 2023, säger gruppen.

– Vid stroke är varje minut värd miljontals hjärnceller, vilket innebär en sämre funktion i framtiden för varje enskild patient, säger Armen Hovannisyan, akutläkare i Lidköping.

Sparkraven på Skaraborgs sjukhus

Sjukhusledningen håller inte med personalen att det ökade avståndet får medicinska konsekvenser.

– Den bedömningen gör inte vi, säger sjukhusdirektör Stellan Ahlström till SVT Nyheter och han framhåller att det finns andra delar i regionen där avståndet till akuten är längre.

Skickade sparförslaget vidare

Skaraborgs sjukhus styrelse valde på fredagen att skicka sparförslaget ”vidare i systemet” som ordförande Anna-Karin Skatt (S) uttryckte det.

– Frågorna är alldeles för stora för oss i styrelsen, så vi har tillskrivit den operativa hälso- och sjukvårdsnämnden, säger Anna-Karin Skatt.

Som ett motdrag har Lidköpings kommun kommit med förslaget att kommunen ska gå in och driva akutsjukhuset tillsammans med regionen, vilket SVT tidigare rapporterat om.

Falköping kan förlora BUP

Även sjukhusen i Mariestad och Falköping skulle förlora på sparförslaget. Tanken är att samtliga mottagningar läggs ner i Mariestad, bland annat vuxenpsykiatri, barn- och ungdomspsykiatri, ögonmottagning, och barn- och ungdomsmedicin.

Sjukhuset i Falköping skulle enligt förslaget bli av med barn- och ungdomspsykiatrin och bland annat mottagningarna för diabetes, kirurgi, kardiologi och ortopedi.

Det har ända sedan 90-talet varit en återkommande fråga om akuten i Lidköping ska läggas ner. 2003 stängdes BB, medan akuten gång på gång räddats kvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sparkraven på Skaraborgs sjukhus

Mer i ämnet