Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tommy Larsson (KD) och Pär Johnson (L) vill liksom hela kommunstyrelsen se över om kommunen kan gå in och driva akutsjukhuset i Lidköping. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Radikala förslaget från kommunen: Vill vara med och driva akutsjukhuset i Lidköping

Uppdaterad
Publicerad

Lidköping har tröttnat på de återkommande hoten om nedläggning av stadens akutsjukhus. Nu vill den rika kommunen gå in och driva sjukhuset gemensamt med regionen.

– Vi vill gärna se om vi kan bevara akutsjukhuset, säger Pär Johnson (L), förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

Det är en enig kommunstyrelse som har gett kommundirektören i uppdrag att resonera med regiondirektören om i vilka former kommuner kan gå in och stödja och samarbeta med regionen.

– Vi vill se om det finns andra möjligheter att driva sjukhuset eftersom det varit hotat i många år, säger Tommy Larsson (KD).

Sparkraven på Skaraborgs sjukhus

Regionen försiktigt positiv

Regionerna i Sverige har sjukvård som obligatorisk uppgift. Att en kommun skulle driva akutsjukvård skulle vara unikt: i dagsläget finns modellen bara i Norrtälje varifrån Lidköping hämtat inspiration.

Lidköpings radikala förslag, som Nya Lidköpings-tidningen var först med att berätta om, kommer efter ännu ett nedläggningshot mot akutsjukvården. Från regionen kommer försiktigt positiva kommentarer.

– Är det en kommun som har en stark ekonomi och gör bedömningen att man vill vara med och driva ett sjukhus, driva akutsjukvård, så ska vi självklart titta på det, säger Helén Eliasson (S), regionsstyrelsens ordförande.

En av landets rikaste kommuner

Lidköping är en av landets rikaste kommuner som har stora ekonomiska resurser – över tre miljarder i kassakistan. Samtidigt är det en kommun där akutsjukhuset ända sedan 1990-talet har drabbats av olika besparingsförslag. Nu verkar de ha fått nog.

Redan den 31 maj ska kommundirektören redovisa för kommunstyrelsen vad som kommit fram i diskussionen med regionen. Den 2 juni möts sjukhusstyrelsen och det kan då komma beslut om sjukhusets framtid.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör regiontoppens förvåning: ”Extra spännande”. Foto: Per-Olof Stjärnered/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sparkraven på Skaraborgs sjukhus

Mer i ämnet