Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Över 3000 personer dök upp till manifestationen för sjukhusets bevarande. Några av dem var Kinem Inci, som är undersköterska på IVA, och sonen Dennis. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Stor manifestation för sjukhuset i Lidköping

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 3 000 personer tågade under lördagen i en demonstration till stöd för att bevara verksamheten vid Skaraborgs sjukhus i Lidköping. Detta trots att sjukhusstyrelsen tidigare i veckan sagt att en nedläggning av akutsjukvården inte är aktuell.

– Faktum är ju att besparingsförslaget är ju kvar. Det är ju bara det att man puttat det uppåt, säger Emma Larsson som arrangerade demonstrationen.

Förtroendet för regionledningen är som bortblåst i Lidköping. Kommunalrådet kallar regionens koncernkontor för ett luftslott. Koncernkontoret borde bantas hårt och inte sjukhusen, menade hon.

– Koncernkontoret är som ett luftslott. Det är så stora kostnader administrativt och de blir bara större och större, säger Ulrika Gartman Blom (M), kommunstyrelsens ordförande.

Försökte lugna demonstranterna

Sjukvårdsstyrelsens ordförande Anna-Karin Skatt talade och möttes då och då av spridda burop. De 3 000 demonstranterna litade inte på hennes besked att akutsjukvården inte är hotad i Lidköping.

– Jag försökte i alla fall lugna dem. Lidköpings sjukhus finns och vi har inga andra ambitioner, säger Anna-Karin Skatt (S), ordförande för Skaraborgs sjukhus styrelse.

Beskedet i veckan – ingen nedläggning föreslagen av akuten vid Lidköpings sjukhus – lugnade inte invånarna i Lidköping och västra Skaraborg. Inte heller att det nu ska utredas om sjukhuset kan få fler operationer.

Den förre ordföranden för Skaraborgs sjukhus, Pär Johnson (L), är kritisk och sade till Nya Lidköpings-Tidningen att just fler operationer kan leda till neddragningar av akutflödet.

Har tidigare kämpat för sjukhuset

Sjukhuset i Lidköping har ett upptagningsområde på 85 000 personer och här finns 700 anställda. Lidköpingsborna har slagits för sitt sjukhus och akutsjukvården flera gånger förr.

Redan 1994 skulle akutsjukvården flyttas till Skövde, men det blev inte verklighet. 2012 var det dags igen och det blev nya demonstrationer och namninsamling. 29 000 skrev då på för sjukhusets bevarande.

I klippet ser du mer från demonstrationen och vad kommun- respektive regionpolitikerna säger om sjukhusets framtid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.