Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulrika Gartman Blom (M), kommunstyrelsens ordförande i Lidköping. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Lidköpings kommun går vidare med idén att driva akutsjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

Lidköpings kommunstyrelse beslutade på onsdagseftermiddagen att gå vidare med idén om att gå in och driva akutsjukhuset i Lidköping tillsammans med regionen.

– Nu handlar det om att ta kontakt med regionen och diskutera, säger Ulrika Gartman Blom (M), kommunstyrelsens ordförande.

Se videon ovan om vad beslutet innebär.

På fredag ska styrelsen för Skaraborgs sjukhus ta ställning till ett sparförslag som bland annat skulle innebära att akutsjukvården läggs ner i Lidköping. Men den kan inte fatta beslut ensam utan måste rådgöra med regionens hälso- och sjukvårdsnämnd.

Sparkraven på Skaraborgs sjukhus

Som ett motdrag har Lidköpings kommun kommit med det unika föreslaget att kommunen ska gå in och driva akutsjukhuset tillsammans med regionen.

Startar förstudie

På onsdagseftermiddagen beslutade kommunstyrelsen gå vidare med detta. En förstudie ska startas och första steget blir att ta officiella kontakter med regionen om att driva akutsjukvården tillsammans.

– Det innebär ju att vi kan få lugn i det här med vårt sjukhus, att man vill hålla på och plocka ner det konstant, säger Ulrika Gartman Blom (M).

Förebilden är Norrtälje sjukhus där kommunen och regionen samarbetar på detta sätt. Västra Götalandsregionens första reaktioner har varit försiktigt positiva.

Stort sparbeting

I januari förklarade ledningen för Skaraborgs sjukhus att de fyra sjukhus som ingår (Skövde, Lidköping, Mariestad och Falköping) tillsammans behöver spara 350 miljoner under det kommande året.

Sjukhusen i Mariestad och Falköping förlorar stort på det sparförslag som nu ligger på sjukhusstyrelsens bord. I Mariestad föreslås samtliga mottagningar tas bort, skriver Mariestads-Tidningen och i Falköping försvinner ett flertal mottagningar och verksamheter, enligt Falköpings Tidning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sparkraven på Skaraborgs sjukhus

Mer i ämnet