Tusentals hushåll drabbades av strömavbrott runt Stenungsund på juldagen. Foto: SVT

Stort strömavbrott runt Stenungsund

Uppdaterad
Publicerad

Över 20 000 hushåll blev på juldagen strömlösa i Västra Götalands län.

Strax efter lunch på juldagen drabbades Stenungsund, Orust, Tjörn och Uddevalla av ett stort strömavbrott. Över 20 000 hushåll var enligt elnätsföretaget Ellevio drabbade till en början och felet beräknades ta större delen av eftermiddagen att åtgärda. Men arbetet gick dock lite snabbare än så, och vid 14-tiden var strömmen tillbaka på de flesta håll.

Vattenfall bekräftade att det var fel i ett ställverk men att man efter att ha återställt två transformatorer vid 13.30-tiden kunde börja koppla in kunder efterhand.

Mycket rök från Borealis

En tydlig effekt av strömavbrottet var att företaget Borealis fabrik i Stenungsund tvingades till omfattande fackling, alltså att bränna av gaser.

– Ja, det var en kraftig fackling på platsen och en hel del rök till följd av det, men det finns ingen anledning för allmänheten att oroa sig, sa Joakim Hallin som är larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten i Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.