Gösta och hans familj drabbades av strömavbrottet i Västra Götaland. Foto: Gösta Spjuth

Göstas julfirande avbröts abrupt när elen försvann

Uppdaterad
Publicerad

Janssons frestelsen låg i ugnen. Familjen var samlad. Men plötsligt försvann elen hos Gösta Spjuth och hans grannar på Tjörn.

– Ännu är det inte utetemperaturer här inne, men vi får se hur lång tid det tar, säger han.

Elavbrottet som drabbade tusentals människor i Stenungsunds, Tjörns och Orust kommuner på juldagen drabbade även Gösta Spjuth med familj.

Han berättar att nästan alla sommarstugor i närheten har besök under julen, och att många grannar under juldagen stod utan ström.

– Ingen har ström här i Klövedal. Hos oss står Janssons frestelsen i ugnen, men den blir ju inte varm. Vi har dessutom eget vatten med djupborrad brunn, så nu är vi tio personer här som blir utan vatten nu när pumpen inte fungerar, säger han.

När SVT Nyheter Väst når Gösta så har temperaturen inomhus börjat krypa nedåt.

– Ännu är det inte utetemperaturer här inne, men vi får se hur lång tid det tar.

Är det vanligt med elavbrott för er?

– Sedan Ellevio tog över 2018 så har vi haft flera avbrott, men inte såhär stort. Vi har det än så länge ganska bra, men vi oroar oss mest för värmen och vattnet, säger Spjuth.

Uppdatering: Klockan 13.40 fick Gösta och hans familj tillbaka strömmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.