– Det här ser ut att vara ett av de största utbrotten av ehec som vi haft i Sverige, säger Cecilia Jernberg, mikrobiolog på Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.
Tarmbakterien ehec kan orsaka blodiga diarréer och i vissa fall allvarliga komplikationer som kan leda till njursvikt. Bland det 50-tal som smittats finns både barn och vuxna, och ytterligare ett femtiotal personer misstänks vara drabbade.
En sammanställning av inrapporterade fall visar att majoriteten av de smittade kommer från Uppsala län och Västra Götaland.
Kan komma från livsmedel
Eftersom den aktuella typen av ehec har spridit sig till olika delar av landet tror Folkhälsomyndigheten att det rör sig om en livsmedelsburen smitta. Lokalt tror man även att smittan kan ha överförts från person till person via badvatten.
Berörda smittskyddsenheter, kommuner, samt Livsmedelsverket och Statens veterinärmedicinska anstalt, arbetar nu för att utreda utbrottet och framför allt försöka identifiera smittkällan och förhindra fortsatt spridning.
Så kan du skydda dig
Skölj grönsaker, sallad och frukt noggrant.
Genomstek kött, framförallt köttfärs, och smaka inte på rå köttfärs.
Håll isär rått kött från andra livsmedel som ska ätas utan tillagning, t.ex. sallad och andra grönsaker.
Tvätta händerna noggrant innan matlagning och efter du hanterat rått kött.
Drick inte opastöriserad mjölk och ät inte färskost gjord på opastöriserad mjölk.
Tvätta händerna efter kontakt med nötkreatur.
Källa: Folkhälsomyndigheten