• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Start 10 vid Slottskogsvallen. Foto: SVT

Strålande sol på Göteborgs största folkfest

Uppdaterad
Publicerad

Över 60 000 löpare har anmält sig till Göteborgsvarvet i år. Den stora folkfesten lockar storpublik och för 39:e gången kämpar elitlöpare och motionärer mot värmen under 21 kilometer genom Göteborg.

Ett av världens största halvmaraton gick av stapeln klockan 13:00. Löparna har bland annat fått kämpa sig förbi Säldammsbacken, Älvsborgsbron, Lindholmen, Götaälvbron och Götaplatsen för att äntligen gå i mål där allt startade, vid Slotsskogsvallen.

Svenska mästare

Mikael Ekvall blev svensk mästare när han sprang o mål som sjua på 1.03.52. Bästa svenska blev Isabellah Andersson som kom nia i mål med en sluttid på 1.16.11. Detta var hennes 31:a SM-guld. Segerpremien var på 62 000 kronor både i dam- och herrklassen.

Vinnare

16-åriga Meseret Tola som vann damklassen gick i mål på 1.09.06 efter offensiv löpning. Hon slog igenom i vintras när hon blev tvåa i de etiopiska mästerskapen på distans. Till Göteborgs-Posten sa hon:

– Jag känner mig väldigt lycklig och glad. Jag har jobbat väldigt hårt för att vinna. Det här är det största i min karriär.

I och med segern blev hon den yngsta vinnaren i loppets historia.

På herrarnas sida slutade den vinnande tiden på 1.01.31 och det var Shadrack Kimining från Kenya  som stormade in på Slottskogsvallen efter att ha knäckt landsmannen Emmanuel Kipsang på slutkilometrarna.

En hel del människor samlades vid Lindholmen för att heja på löparna. Foto: SVT
Många behövde tömma blåsan innan starten. Foto: SVT
Så säg det ut i täten vid Lindholmen runt halv ett.
Vid starten. Foto: SVT
Några tog i redan från starten. Foto: SVT
Vid Vasa fick en person vård i en ambulans. Foto: SVT
På Älvsborgsbron. Foto: SVT
Foto: SVT

Göteborgsvarvet

  • Varvet arrangeras av Göteborgs friidrottsförbund till förmån för friidrottsverksamheten i regionen.
  • Cirka 4 000 funktionärer är engagerade.
  • Överskottet går till idrottsrörelsen för att investera i föreningarnas ungdomsverksamhet och driften av träningsanläggningen Friidrottens hus.

Källa: Göteborgsvarvet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.