Räddningstjänstemännen fick hoppa i för att hjälpa valen komma loss. Foto: Södra Bohusläns RäddningstjänstförbundVisa alla (3)
Visa alla (3)

Strandad val på Tjörn

Uppdaterad
Publicerad

En sju meter lång grindval fastnade i dyn utanför Tjörn på tisdagseftermiddagen.

På tisdagseftermiddagen larmades räddningstjänsten om en strandad grindval vid Kyrkesund i Tjörns kommun. Jörgen Simonsson är insatsledare vid Södra Bohusläns räddningstjänstsförbund och var delaktig i räddningsarbetet.

– Den satt fast inne i dyn i en båthamn, berättar han.

Två man hoppade i för att hjälpa valen att komma loss och tillsammans med en båt fick valen snabbt hjälp. Nu simmar den omkring på grunt vatten i sundet.

– Valen verkar orolig, och verkar inte riktigt veta hur den ska ta sig ut till havet igen, säger Jörgen Simonsson.

Efter en första räddning ut till djupare vatten vände valen sen åter in på grundare vatten för att stranda en andra gång. Åtta brandmän och några frivilliga fick reprisera sin tidigare insats att rädda valen som efter någon timme tog sig fri ut på djupare

– En val som mår dåligt kan uppföra sig på det här sättet, man brukar göra fyra fem försök sen släpper man dem, då får de ligga och dö, säger Jörgen Simonsson.

Eftersom de har fått loss valen så pågår ingen större insats just nu från räddningstjänsten sida. Kustbevakningen är på väg till platsen för att hjälpa till med den ovanliga strandgästen.

– Ja det här är verkligen once in a lifetime kan jag tänka mig, säger Jörgen Simonsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer