Delad bild. Till vänster: ett dokument med markerad text. Till höger: en person i skjorta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kriminalvårdschef Mikael Wallin berätta om läget på Tidaholmsanstalten. Foto: SVT

Strejken växer på Tidaholmsanstalten: Så mycket mindre mat får de intagna

Uppdaterad
Publicerad

Strejken på Tidaholmsanstalten växer när närmre 120 intagna nu protesterar mot minskade matportioner. Den största anledningen är en minskning av frukost och kvällsmat. Däribland mjölken – som har halverats.

– Vuxna män behöver inte mjölk till måltidsdryck, säger Jan Holmlind, kriminalinspektör och matansvarig på Tidaholmsanstalten.

I måndags inledde cirka 72 intagna på Tidaholmsanstalten en strejk genom att vägra delta i sina dagliga sysselsättningar.

Strejken växte under tisdagen då ytterligare omkring 24 personer anslöt sig. Lika många anslöt under onsdagen då närmre 120 personer, intagna från fem av åtta avdelningar, strejkade från sin sysselsättning – som kan vara till exempel arbete i verkstad.

Under torsdagen var läget oförändrat.

Bakgrunden till protesten är framför allt missnöje med att man minskar på maten, men också justeringar av besökstider.

Minskningar i frukost och kvällsmål

Det som har förändrats är mängden mjölk, yoghurt och ägg som serveras till frukost och kvällsmål.

– Det blev stora förändringar på en gång när man har gått från att ha bott i ett rum till att bli dubbelbelagd och så kom det här med maten också. Maten är alltid en het fråga i kriminalvården, säger Jan Holmlind.

Budgeten räcker inte lika långt

Förändringen innebär att varje intagen nu får en liter mjölk i veckan i stället för två, en liter yoghurt i stället för två, och fem ägg i stället för sju.

Lunch och middag är däremot oförändrade.

Detta beror på att budgeten på 58 kronor per intagen per dygn inte räcker lika långt idag, menar Mikael Wallin, kriminalvårdschef på anstalten.

– Vi för dialog med klienterna. Först och främst för att ta reda på vad som ligger bakom den här massaktionen och vad det är man är missnöjd med. För det är ju ett uttryck för missnöje, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.