Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Striden om filmbranschen i Göteborg fortsätter Foto: SVT

Striden om filmbranschen i Göteborg fortsätter

Publicerad

Filmfonden Film i väst kan förlora miljonstöd från Göteborgs stad. Personer i filmbranschen menar att hela filmindustrin i Göteborg hotas.

Det har blossat upp en strid om filmbranschen i Göteborg. Kulturnämnden i staden har beslutat att dra in 4,5 miljoner kronor årligen i stöd till den regionala filmfonden Film i väst. Producenter, regissörer och flera andra inom filmbranschen har därför valt att starta ett upprop mot det indragna stödet.

– Vi kände när det här beslutet kom att vi måste samla oss nu, vi som är i branschen och verkar i Göteborg, för att säga ”men hallå, är det något som har pratat med oss?”, säger initiativtagaren och producenten Lizette Jonjic.

Blev förvånad

Stridigheterna började med en artikel i GP där personerna bakom uppropet beskrev det som en situation där filmbranschen kan tvingas lämna Göteborg. Kulturnämnden i staden har dock en annan syn på saken.

– Jag blev förvånad när jag läste artikeln. Jag ser fram emot att träffa alla dessa aktörer och öppnar upp för en dialog med dem, säger Mariya Voyvodova (S), kulturnämndens ordförande.

Genom Film i Väst har flera av Sveriges stora tv- och filmproduktioner de senaste åren helt eller delvis spelats in i Göteborg. Vår tid är nu, Sune vs Sune, Borg och En komikers uppväxt är några exempel. Kulturnämnden pekar dock på bristande insyn.

– Vi drar tillbaka stödet för vi har väldigt svårt att se hur dessa medel disponeras, säger Mariya Voyvodova (S).

”Förödande konsekvenser”

Representanter för uppropet har i dag varit i samtal med kulturförvaltningen i Göteborg.

– För oss som verkar i branschen får det förödande konsekvenser, säger Lizette Jonjic.

Vilka konsekvenser?

– Vår kompetens kommer att tunnas ut för att vi inte kommer att kunna verka i samma utsträckning i staden.

Kommunstyrelsen i Göteborg tar beslut i ärendet den 12 december.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer