Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Strömstads klimatstrateg Maria Aronsson framför en ny laddstation. Foto: SVT

Ladda bilen i närmsta lyktstolpe – Strömstad vill bli först i landet

Uppdaterad
Publicerad

Strömstad är en av de laddtätaste städerna i Sverige. Här har man under flera år sett hur elbilarna tagit över stadsbilden. Nu tittar man på om man ska införa uttag i de vanliga lyktstolparna – något som faktiskt är görbart.

Hör klimatstrategen Maria Aronsson om utvecklingen i Strömstad i klippet ovan.

Att kunna parkera och ladda sin elbil i en lyktstolpe har funnits i flera år utomlands. Här i Sverige har lagarna satt stopp för den tekniska utvecklingen; det har helt enkelt varit förbjudet att sätta upp laddpunkter i lyktstolpar.

Riksdagsbeslut om lagändring

Men nu har riksdagen ändrat lagen och möjliggjort att man kan sätta upp laddpunkter i det så kallade belysningsnätet.

I Strömstad har man inlett en utredning om vilka möjligheter det här skapar. Utredningen har precis startat och frågorna är fler än svaren, än så länge.

300 ladduttag i kommunen

Strömstad är en av de laddpunkts-tätaste städerna i landet, om man ser till befolkningsstorleken. Närmare 300 ladduttag finns i kommunen, något man tror har att göra med att kommunen ligger vid norska gränsen och har influerats av grannlandet. Tidigare har kommunen haft egna, publika uttag, men numera arrenderar man ut mark till företag som vill sätta upp laddstolpar.

– Det har blivit så pass kommersiellt att ha laddplatser och kommunen äger mark som är bra för att ladda bilen till exempel parkeringar, säger klimatstrategen Maria Aronsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.