Nóra Kerekes vill undersöka vidare om yoga kan minska risken för återfall i kriminalitet. Foto: SVT

Forskning: Yogans positiva effekter på kriminella

Uppdaterad
Publicerad

12 anstalter, 100 intagna och 10 veckors yoga. Forskningsprojektet ”Yoga på anstalt” visar positiva resultat.
– En positiv utveckling av karaktärsmognaden kan vara en skyddsfaktor mot risken för återfall i kriminalitet, men det behöver undersökas vidare, säger Nóra Kerekes som är professor i medicinsk vetenskap med inriktning psykiatri vid Högskolan Väst.

”Yoga på anstalt” är ett forskningsprojekt där intagna från olika anstalter i Sverige deltagit. Syftet var att undersöka vilken effekt yoga kunde ha på de medverkande.

– Studien visade att de intagna fick ökad förmåga att ta ansvar, ökat psykiskt välbefinnande och ökad impulskontroll, säger Nóra Kerekes, som står bakom forskningen och är professor i medicinsk vetenskap med inriktning på psykiatri vid Högskolan Väst.

Studiens upplägg

I studien deltog 100 manliga intagna. De delades slumpmässigt in i två grupper där ena gruppen deltog i yogaklasser och den andra utövade valfri fysisk aktivitet, en gång i veckan i 10 veckor. Både före och efter veckorna fick de intagna fylla i ett personlighetstest.

Kan det vara så att de som deltog redan var förändringsbenägna?

– Studien var en randomiserad studie (reds anm slumpmässig uppdelning). Alla som deltog ville göra yoga.

En av dem som deltog är Tony Puustinen. Han lämnade den kriminella världen med hjälp av yoga och terapi.

Forskaren: Kan vara skyddsfaktor mot återfall

Enligt Nóra Kerekes var det viktigaste resultatet att de intagna fick en betydande större självkontroll vilket märktes i deras karaktärsmognad.

I framtiden vill hon studera i vilken utsträckning karaktärsmognaden kan förbättras genom behandling och om det i så fall ger långvariga positiva förändringar i personens beteende och psykiska mående.

– När det gäller intagna kan sådana förändringar möjligen minska risken för återfall i kriminalitet, samtidigt som det kan stödja återinträdet i samhället efter avtjänat straff.

Ny studie på unga

Nu vill Nóra Kerekes göra en liknade studie med unga mellan 14 och 20 år i Västra Götaland, som har problem med missbruk och kriminalitet.

– Allt som vi lärt i dessa studier vill vi nu implementera hos ungdomar. Då målet är att förebygga kriminalitet.

Drygt 100 manliga intagna deltog i studien som var en randomiserad kontrollerad studie.

Det innebär slumpmässig uppdelning i två eller flera grupper. Deltagarna delades slumpmässigt in i två grupper där ena gruppen deltog i yogaklasser och den andra utövade valfri fysisk aktivitet, en gång i veckan under 10 veckor.

Deltagarna fyllde i ett personlighetstest både före och efter de 10 veckorna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer