Den stulna elektroniken har hamnat i Rumänien berättar Postnords säkerhetschef Alexis Larsson. Foto: Janerik Henriksson / TT / Postnord

Stulna varorna säljs i Rumänien

Publicerad

Den elekronik som stals från Postnords lastbilar i farten har hamnat i Rumänien. Och det är inte första gången som företagets varor stjäls och hamnar i andra länder.

De surfplattor, datorer och mobiltelefoner som stals ur Postnords lastbilar till ett värde av 2,5 miljoner kronor, har försökt säljas i Rumänien.

Det är Postnords kund, vars varor de fraktade, som berättat att elektroniken har startats i Rumänien.

I de stöldförsök som Postnord lyckats fånga på film har tjuvarna inte lyckats få med sig något. Men Alexis Larsson, Postnords säkerhetschef, tror att det är samma gärningsmän som tidigare lyckats stjäla varor ur de rullande lastbilarna.

– Det handlar om samma område, samma typ av transport, samma tillvägagångsätt. Det är inte osannolikt att det är samma gärningsmän, säger han.

LÄS MER: Tjuvar plundrade lastbil i 80 kilometer i timmen

Godset blir oanvändbart

Och det är inte första gången som stulet gods hamnar i andra europeiska länder, enligt Alexis Larsson.

– Vi har sett det förut. När man spärrar godset kan man i vissa fall se var det startas upp och då kan vi se att det befinner sig utanför Sveriges gränser, säger han.

Att elektroniken blir oanvändbar vid en spärrning verkar inte avskräcka tjuvarna.

– Det är meningslöst att stjäla dem ja. Alla enheter måste på något sätt kopplas upp mot en mobilmast eller internet och då kan de spärras, säger Alexis Larsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer