Foto: svt

SU har utvecklat ny salivmetod för att spåra droger

Uppdaterad
Publicerad

En ny metod för drogtester, som bygger på enklare och mindre kränkande provtagning, ger säkrare resultat och dessutom är billigare, har utvecklats vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

-Det är så säkert det kan bli i dag, säger överläkaren Magnus Axelsson.

Den nya metoden bygger på att patienter får lämna salivprov från munnen i stället för att ge ett urinprov.

-Det är enklare att skölja munnen i två minuter än att urinera under övervakning, säger Magnus Axelsson, som är överläkare på klinisk kemi på Sahlgrenska.

Och medan själva provtagningen är enklare är metoden i sig mycket mer komplicerad. Molekylerna sönderdelas och identifieras på flera olika sätt med hjälp av en högupplösande masspektrometer, ett högteknologiskt instrument som ger hög analytisk säkerhet.

Designerdroger

I dagsläget kan forskarna identifiera över 70 olika substanser i ett enda prov, inklusive designerdroger och missbruksläkemedel som tidigare inte kunnat upptäckas i lika stor utsträckning genom traditionella drogtester.

-Men det kan bli fler. Metoden är gjord så att vi kan lägga till nya designdroger när de dyker upp, säger Magnus Axelsson.

Tidigare har drogtesterna byggts på urinprov. Den metoden är mycket mer osäker och man får testa för varje drog för sig. Det blir dyrt och är dessutom problematiskt.

-Det går nästan inte att gissa i dag vad patienterna har tagit för droger, säger Magnus Axelsson.

Kostnaden för det nya testet rör sig om cirka en tiondel av vad ett helt batteri av tidigare tester skulle kostat. Och då får man besked om många fler droger med större säkerhet.

Forskarna har arbetet under drygt ett år med metodutveckling och metoden har varit i ordinarie bruk sedan 1 oktober förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.