Foto: Privat

”Svagt av Sverige att stoppa flyg från Iran”

Uppdaterad
Publicerad

– Det är skämmigt och ett svaghetstecken för Sverige att stoppa flygen från Iran. 

Det tycker göteborgaren Majid Keyhanfar, som just nu befinner sig i sitt födelseland för att undersöka nya företagsmöjligheter. 

Enligt honom är ryktesspridningen värre än smittan.

– Massmedia blåser upp det här till något mycket större än det är, säger han bestämt. 

Enligt Majid Keyhanfar gör de iranska myndigheterna vad de kan för att begränsa smittan. 

Coronaviruset i Västsverige

– Men folk snackar mycket och många tycker illa om regeringen och mullorna. Vi lever under sanktioner och oroligheter sedan tidigare. Och när människor inte litar på regeringen blir det mycket överdrifter, också om smittan. Men den är under kontroll, hävdar han. 

Uppgifterna om hur många som smittats och hur många som avlidit i Iran kan enligt honom inte vara riktiga. 

– Nej, det är inte så många som har dött. Det här är ett krig, där man istället för att använda riktiga bomber bombar oss med ord. Folk går till sina jobb här, allt är som vanligt.

Dumt beslut

Att svenska myndigheter förbjuder Iran Air att flyga till Sverige tycker han verkar dumt. 

– Sverige bör kontrollera alla som kommer till landet. Men att stoppa flygningar från just Iran är ett svaghetstecken, som tyder på att man inte har kontroll. Det är också väldigt oroligt för de äldre svenskar med iranska rötter som är här nu, säger han och fortsätter: 

– Landet som en gång bjöd dem en framtid ska nu försöka hindra dem från att återvända. Det går inte! Dom har sina familjer i Sverige... För många blir det väldigt besvärligt.

Många oroliga

Också Ferry Sarpooshan, programledare på den iranska närradion i Göteborg, tycker att det är dumt att stoppa Iran Air. Många exiliranier har ringt honom och uttryckt oro över beslutet. 

Sverige har sedan åtta år inte tankat flygplan från Iran Air. Ferry Sarpooshan ser det som en del av de amerikanska sanktionerna mot Iran. På samma sätt ser han på beslutet att förvägra Iran Air trafiktillstånd med hänvisning till smittan.

– Om man flyger från Iran till England krävs hälsodeklaration för alla passagerare. Det skulle Sverige också kunna kräva, säger han. 

– Vi har äldre iransvenskar där nere som får det svårt nu. Visst kan de ta andra vägar hit, men ska de mellanlanda i Italien då, där det också finns smitta? Jag menar att man istället för att bromsa risken att få hit mer smitta utökar den i så fall.   

Han efterlyser “mänskligare” beslut från svensk sida. 

– Vi borde minska riskerna istället för att öka dem. UD i Sverige kan kräva av sina kolleger i Iran att svara på ett antal frågor, som hur dom kan ha kommit överens med till exempel England och andra europeiska länder men inte med oss. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet