En svan skapar problem i trafiken på Göta Älvbron i Göteborg. Foto: SVT

Svan orsakade köer på Göta älvbron

Uppdaterad
Publicerad

På måndagmorgonen blev det trafikstörningar på Göta älvbron i centrala Göteborg. Orsaken var en svan som stod på vägen.

Det var strax efter klockan 07 som problemen startade.

– Det är en svan som är påkörd. Den lever ju men den står i vägen, säger Sabine von Borgstede på Västtrafiks störningsjour.

Omhändertagen av djurambulansen

Trafiken leddes om förbi svanen och det uppstod vissa förseningar på grund av den oförutsedda händelsen.

– Vi har blivit larmade men vi har lämnat över ärendet till Trafikverket, sa Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i Väst.

Enligt trafikverket så blev svanen omhändertagen av djurambulansen.

– Vi såg först till så att den inte blev ytterligare skadad och sedan kom djurambulansen för att ge svanen vård, säger Sofia Lindahl, presskommunikatör på Trafikverket.

Flög in i vajer

Det var en person som ringde till Svenska djurambulansen vid 06.30-tiden under måndagsmorgonen och berättade att han sett två svanar komma flygande mot Göta älvbron, varav den ene flög rakt in i en vajer och föll därefter rakt ner. Det är den svanen som nu har blivit omhändertagen.

– Han har fått hjärnskakning och under näbbens knöl finns skärsår. Han kommer att klara sig, men får stanna hos oss i några dagar för att så att säga komma tillbaka till livet igen, säger Daniella Fredriksson på Svenska djurambulansen till SVT Nyheter Väst.

Kommer han att kunna hitta sin partner igen, för de brukar väl hålla ihop hela livet?

– Jag har fått veta att svanar sörjer ett tag men att de sedan kan hitta en ny partner ifall de inte hittar varandra, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.