John Hron mördades 1995 av nazister. Foto: Polisen/Scen ur filmen

Svårt att få stöd för filmen om John Hron

Publicerad

Filmen om John Hron, som mördades av nazister 1995 har sålt slut biosalonger. Men filmen som gjorts med hjälp av crowdfunding fick inget stöd från filmbranschen, då den ansågs vara alltför kontroversiell.

– Det här är en historia som aldrig får glömmas. Folk måste känna till att det här har hänt, särskilt i min generation, säger 23-åriga skådespelaren Casper Sand från Ale, som i filmen spelar ”Rambo”, John Hrons antagonist och den som är mest drivande i dödsmisshandeln.

Det var en augustikväll 1995 på Aborrklippan vid Ingetorpssjön utanför Kode som John Hron brutalt mördades av tre nazister. Ett mord som åklagaren under rättegången kallat för tortyr och avrättning. Efter att de tre skinnskallarna misshandlat John Hron med bland annat vedträn och tvingat honom att säga att han älskar nazister, kastades han i sjön för att drunkna. 

Motstånd från branschen

Filmen om John Hron hade premiär i Göteborg den 29 juli. Men trots att filmen nominerats på filmfestivaler, hyllats av kritiker och sålt slut biosalonger, så var det ingen självklarhet att filmen skulle bli verklighet.

Under arbetet tog Jon Pettersson, som både skrivit manus, regisserat och producerat filmen kontakt med nästan alla produktionsbolag i branschen. Men svaret var detsamma  filmen var för politisk, och inget produktionsbolag ville arbeta med filmen. Bara två var intresserade  men de ville skriva om manus så att tittarna skulle få mer förståelse för nynazisterna.

– De ville ändra på historien så man skulle tycka illa om John Hron och bra om rasisterna. Men det kunde jag inte gå med på, säger Jon Pettersson.

– Generellt får jag säga att folk var motvilliga eller rädda att profilera sig politiskt, och de trodde att det här skulle vara den typen av film. Vissa var också rädda att nynazister skulle komma till deras lokaler när de arbetade med filmen, säger Jon Pettersson

Rädda för nazister

Istället har man med hjälp av crowdfunding lyckats producera filmen, som i Göteborg bland annat visas på Bergakungen, Biopalatset och Bio Roy. Men trots allmänhetens stöd så har skådespelarna till stor del arbetat utan arvode. Jon Pettersson har själv lagt ut hundratusentals kronor på sin debutfilm som han inte är säker på att han får tillbaka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer