En patient kunde ha överlevt om han fått rätt diagnos och behandling, anser IVO som nu kritiserar NÄL. Foto: SVT

Svårt sjuk patient lämnades i väntrummet – avled senare

Publicerad

En man med svår huvudvärk remitterades till akuten på NÄL. Där blev han liggande i väntrummet i timmar. Läkarna trodde att han fått en invärtes infektion. Nästa morgon var han inte kontaktbar och tre veckor senare avled han – av hjärnhinneinflammation.

IVO, Inspektionen för vård och omsorg, kritiserar nu sjukhuset för bristfällig dokumentation och för att man inte säkerställde att patientens tillstånd kontrollerades regelbundet under väntetiden på akuten. Däremot, skriver IVO, var läkarens bedömningar och medicinska ställningstagande rimligt med tanke på vad som framkom vid den första undersökningen.

Det var i april 2018 som mannen uppsökte primärvårdens jourcentral eftersom han fått kraftig huvudvärk, kände sig illamående, hade ont i nacken och förhöjd kroppstemperatur. Han skickades vidare till akuten på Norra Älvsborgs Länssjukhus, NÄL.

Antibiotika

Tre veckor tidigare hade mannen genomgått en leveroperation och tog nu antibiotika mot en urinvägsinfektion.

Väl på sjukhuset blev mannen liggande i väntrummet, timme efter timme, och blev allt sämre. Men läkarna bedömde att det rörde sig om en invärtes infektion och att den antibiotika han fått borde bytas ut. Under natten blev mannen ännu sämre och var inte längre kontaktbar. Först nu misstänktes hjärnhinneinflammation. Mannen förblev okontaktbar och avled tre veckor senare.

Enligt IVO kan man inte utesluta att utgången blivit en annan ”om det allvarliga tillståndet diagnostiserats och adekvat behandling insatts tidigare i förloppet”, och kritiserar därför sjukhuset för att inte säkertsälla att patientens tillstånd kontrollerades regelbundet under den långa väntan på akutmottagningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.