Det är tredje året i rad som Sven Cederberg åker till Eleuthera för att flugfiska Bonefish. I år tog dock fiskeresan en oväntad vändning. Foto: Privat

Sven, 81, är strandsatt på paradisö: ”Det känns helt overkligt”

Uppdaterad
Publicerad

Flugfiske i kristallklart vatten, milslånga sandstränder och vänliga öbor. Det var det som lockade Sven Cederborg till Eleuthera i Bahamas. Men nu är han helt isolerad i sitt lilla hus.

– Det känns helt overkligt, som att titta på en video, säger Sven Cederberg.

I början av februari lämnade Sven sitt Göteborg och flög västerut. För tredje året i rad var destinationen Eleuthera, en av de yttre öarna i Bahamas. Han hyrde samma stuga som vanligt. Framför sig hade han drygt två månaders fiskesemester.

– Tidigare har jag rest hit med min fru men den här gången åkte jag ensam. Det är klart man saknar sin familj och sina vänner nu. Jag lägger några timmar om dagen på att hålla kontakten och prata med dem, säger Sven Cederberg.

Coronaviruset i Västsverige

Regeringen tar i med hårdhandskarna – trots få kända fall

När coronaviruset spred sig till Bahamas tog regeringen till kraftfulla åtgärder. Just ön Eleuthera är dock än så länge skonad från viruset. Och trots att bara ett femtiotal fall har konstaterats i hela Bahamas är det fortfarande hårda regler för hur man får röra sig.

– Man får handla mat, men annars är det strikt utegångsförbud. Premiärministern, som hela tiden framhåller att han är läkare, har tagit i rejält. Kanske är han medveten om att landet saknar resurser för att klara hundratals fall, säger Sven och tillägger:

– En känd kvinna som dog häromdagen hade fått vänta på att bli hämtad i 36 timmar.

Har inte fått fiska på tre veckor

Sven sitter nu isolerad i sin stuga, han har inte kunnat fiska på tre veckor. Det är strängt förbjudet.

– Jag filosoferar, läser och skriver. Det är inte så att jag klättrar på väggarna. Jag hoppas att de lättar på reglerna så att jag i alla fall får fiska. Då går tiden lite fortare.

Skulle ha varit hemma hos familjen i dag

I dag skulle Sven ha rest tillbaka till familjen i Göteborg. Men hemresan är uppskjuten, och det är oklart när den blir av. Med hjälp av UD:s konsul i Nassau undersökte han en möjlighet att kunna flyga hem i samband med att Storbritannien hämtade hem medborgare från regionen.

– Konsuln är en förträfflig och behaglig ung man som skött det jättebra. Men allt är nedstängt, så det var omöjligt att ta sig till Nassau. Här är det dessutom ingen risk att jag smittas just nu, men skulle jag besöka flera flygplatser så kan det hända. Så det finns goda skäl till att hemresan skjutits upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet