På Sahlgrenska kommer man inte ge några ytterligare uppgifter om den äldre kvinnan eller hur hon kan ha smittats. Foto: Tomas Singer

Svensk kvinna död i corona

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna hemmahörande i Västra Götalandsregionen har avlidit av det nya coronaviruset, uppger Sahlgrenska sjukhuset. Hon är den andra personen i Sverige som avlidit av covid-19.

– En kvinna i 85-årsåldern som tillhörde riskgruppen och hade underliggande sjukdom som vårdats på Sahlgrenska har avlidit i sviterna av corona. Mer än så kan jag inte säga i nuläget, säger Karin Markhede, presskommunikatör. 

I onsdags avled en person på Karolinska universitetssjukhus i Huddinge, en äldre patient med covid-19 samt en underliggande sjukdom.

Coronaviruset i Västsverige

Inga ytterligare restriktioner

Av hänsyn till närstående kommer inga personliga uppgifter om den avlidna personen att lämnas ut.

– Det var tyvärr inte helt oväntat att vi förr eller senare skulle få ett dödsfall, men det är givetvis oerhört ledsamt. Nu går våra tankar till den avlidnes vänner och familj, säger Peter Ulleryd, smittskyddsläkare på Smittskydd Västra Götaland.

Det planeras inga ytterligare restriktioner i nuläget på grund av dödsfallet och det innebär heller inte någon förändring i det fortsatta smittskyddsarbetet. Kvinnan vårdades på Sahlgrenska Universitetssjukhusets infektionsklinik på Östra sjukhuset i Göteborg.

Riskgrupper prioriteras

Under lördagen är det totalt 924 bekräftade fall i Sverige. Totalen för Västra Götalandsregionen är 155 personer.

– Vi har tidigare börjat styra om arbetet. Nu är det fokus på att skydda de äldre och de riskgrupper som riskerar att bli allvarligt sjuka. Det är inte längre viktigt att i övrigt friska personer som får luftvägsbesvär kommer in för provtagning, säger Peter Ulleryd.

”Få bekräftade fall”

På Sahlgrenska kommer man inte ge några ytterligare uppgifter om den äldre kvinnan eller hur hon kan ha smittats.

– Vi svarar inte på det på grund av sekretess och av hänsyn till anhöriga. Det är en oförändrad situation på Sahlgrenska sen gårdagen. Det är få bekräftade fall av coronaviruset och några misstänkta där vi väntar på provtagning, säger Per-Olof Hansson, chefläkare på Sahlgrenska.

Under fredagen beslutade sjukhuset att minska planerad vård. All akut vård fortgår. Men det blir inga ytterligare restriktioner efter dödsfallet.

– Vi förväntar oss att det kommer öka den kommande veckan. Vi är rustade för det, säger Per-Olof Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet