Foto: SVT/TT

Svenska banker letar efter amerikaner

Publicerad

Tinnas mamma blev gravid på Amerikabåten, och Tinna bodde i USA sina tre första månader. Nu kan hon bli skyldig den amerikanska skattemyndigheten tiotusentals kronor.

1962 hade Tinnas pappa fått ett jobb som gästforskare i New Haven, USA. Han tog med sig familjen och på vägen dit blev Tinnas mamma gravid.

– De hade tråkigt på båten, och nio månader senare  kom jag, berättar Tinna som idag jobbar som lärare på Lerums gymnasium.

Hon visar ett foto på sig och sin stolta storasyster, och ett telegram som pappan skickade när hon föddes.

– Rejoice Kristina is born, står det. Efter tre månader åkte vi hem och sedan dess har jag bott i Sverige.

Blir skyldig att rapportera allt

Varje person som föds i USA blir automatiskt amerikansk medborgare. En del mammor planerar nedkomsten för att ge barnet den möjligheten, men för Tinna har det bara varit en kul grej. Hon har haft nytta av sitt medborgarskap när hon reste där som ung. Att det också innebar att hon under hela sin uppväxt varit skattskyldig i USA hade hon ingen aning om.

– Nej, det visste jag inte, och inte mina föräldrar heller. Jag vet inte hur jag skulle kunnat haft en aning om det här.

Eftersom Sverige nu lagstiftar om Fatca så innebär det att Tinnas bank, så fort hon öppnar ett nytt konto, blir skyldig att rapporterna allt om hennes konto och inkomster till Skatteverket som sedan skickar uppgifterna vidare till amerikanska skattemyndigheterna. De kommer då att upptäcka att Tinna inte deklarerat till USA, något som varje amerikansk medborgare som tjänar mer än 72 000 kronor om året är skyldig att göra.

– Det känns inte alls bra att bli angiven, jag litar ju på min bank. Jag är också förvånad över att Sverige så lättvindigt dansar efter USA:s direktiv, säger Tinna.

Höga straffavgifter

Att inte komma in med de uppgifter som Fatca begär är belagt med upp till 10 000 dollar i straffavgifter, även om man inte är skyldig någon skatt. Sverige har ett handräckningsavtal med USA som ger Kronofogden möjlighet att kräva in skatt från skattskyldiga amerikaner i Sverige.

Om de även skulle kunna kräva in straffavgifterna är ännu inte prövat. Det är heller inte klarlagt om den amerikanska skattemyndigheten, IRS, kommer att kräva de ovetande medborgarna på den här straffavgiften.

Tinna funderar nu på att avsäga sig sitt amerikanska medborgarskap, något allt fler amerikaner i Sverige uppges göra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

FATCA

Mer i ämnet