Kyrkoherde Willem-Jan Fens i Svenska kyrkan i Mariestad. Foto: Svenska kyrkan/privat

Svenska kyrkan i Mariestad: ”Skjut upp dop och vigslar om ni kan”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kyrkan i Mariestad ställer in samtliga verksamheter de närmaste veckorna. Orsaken är utvecklingen av coronasmittan i Sverige.

– Stoppet gäller alla verksamheter i församlingen, alla grupper, event och körer med mera, säger kyrkoherde Willem-Jan Fens.

Det är utvecklingen i Sverige och den information och rekommendationer som myndigheter och regering har gett som gör att Svenska kyrkan i Mariestad stoppar alla verksamheter de närmaste två veckorna. Stoppet gäller från och med måndag nästa vecka. Tidigare under veckan ställdes alla hembesök till äldre och äldreboenden in.

– Vi måste alla hjälpa till med att begränsa smittspridningen eftersom vi möter många människor och riskgrupper. En vecka in i verksamhetsstoppet kommer vi göra en ny bedömning om fortsättningen, säger kyrkoherde Willem-Jan Fens i ett pressmeddelande.

Coronaviruset i Västsverige

Kyrkan öppen för bön

Det är alltså alla verksamheter som till exempel event av olika slag och körövningar med mera som ställs in. Församlingen kommer däremot att fortsätta ha gudstjänster i Domkyrkan varje söndag och kyrkan kommer att hållas öppen för bön och ljuständning. Och det kommer att sättas upp information om coronaviruset utanför.

– Det kommer stå ett anslag utanför om smittrisken och hur man skyddar sig och andra, säger Willem-Jan Fens.

Enligt honom är det ingen som har konstaterats smittad på Svenska kyrkans arbetsplatser.

Vad händer med dop, vigslar och begravning i Mariestad nu?

– Vi kommer genomföra inplanerade dop och begravningar på förfrågan, men rekommendationen till anhöriga är ändå att fundera på om man kan vänta med ceremonin eller sammankomsten. Helst undvika långa resor och enbart samlas närmaste familjen utan andra vänner och anhöriga, säger Willem-Jan Fens.

”En kremation först”

Får man verkligen skjuta upp begravningar?

– Enligt regelverket ska begravning ske inom fyra veckor annars krävs ett särskilt tillstånd om någon vill vänta längre.

Hur tänker ni göra nu?

– Vi går ut med rekommendationen att det ska vara så få som möjligt på begravningarna. Det finns också en möjlighet att ha en kremation först och låta urnan vara ett tag och ha en begravningsgudstjänst vid ett senare tillfälle, säger Willem-Jan Fens.

Enligt honom ska de göra så här de två närmaste veckorna och sedan kanske ett nytt beslut fattas.

– Vi vill ju minimera riskerna för smittspridning, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet