Svenska kyrkan befarar att tusentals begravningar kan komma att skjutas upp om taket på åtta personer införs. Foto: SVT

Svenska kyrkan: Tillåt 20 personer vid begravningar

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kyrkan vill att begravningar undantas från regeln om maximalt åtta personer vid sammankomster. Istället vill man se en gräns på 20 personer exklusive medverkande. Enligt Susanne Rappman, biskop vid Göteborgs stift, är vikten av att kunna samlas och sörja så viktig att ett undantag bör införas.

Hör biskop Susanne Rappman om varför kyrkan vill se ett undantag för begravningar i klippet ovan.

Kyrkliga begravningar räknas som allmänna sammankomster och kommer därför att omfattas av regeringens nya tak på 8 personer. Svenska kyrkan vill nu se ett undantag.

Coronapandemin

– Vi ser stora bekymmer med en gräns på åtta. Under gårdagen har vi enats om att arbeta för att få gränsen till 20 plus medverkande, säger Susanne Rappman, biskop i Göteborgs stift.

Uppskjutna begravningar

Svenska kyrkan befarar att många av de nästan 7 000 begravningar som är inbokade fram till jul kommer att skjutas upp om taket på åtta personer införs. I Västra Götalands handlar det om runt 1 500 begravningar som är planerade under samma period.

Medräknat de personer som leder och genomför ceremonin blir det inte många anhöriga som kan medverka.

– Det blir etiskt väldigt svårt för den som ska bestämma vem som ska få komma, säger Susanne Rappman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet