Björn Rönnerstrand, forskare vid SOM-institutet presenterar svenskarnas inställning till obligatorisk barnvaccin. Foto: SVT/arkiv

Ny mätning: Svenskarna positiva till obligatoriskt barnvaccin

Publicerad

En klar majoritet av svenskarna stödjer förslaget om ett obligatoriskt vaccinationsprogram för barn. Det visar den årliga SOM-undersökningen.

Den nationella SOM-undersökningen presenterades under tisdagen på Göteborgs universitet. Hur svenskars ställer sig till barnvaccination var ett av specialämnena för i år. I dag erbjuds alla barn i Sverige vaccination mot nio sjukdomar samt HPV-vaccination för flickor – men det är inte obligatoriskt.

SOM-undersökningen visar att 74 procent av svenskarna är positivt inställda till ett obligatoriskt vaccinationsprogram för barn. Men det skiljer sig bland olika grupper. I gruppen äldre (65-85 år) finns ett starkare stöd men hos de yngre (16-29 år) är det något svagare.

– Äldre är mycket mer positiva till obligatorisk vaccination. Den här gruppen har förmodligen själva blivit vaccinerade mot smittkoppor. Det var ett obligatoriskt program. Så det kan spela in, säger Björn Rönnerstrand, forskare vid SOM-institutet.

Skiljer sig bland olika grupper

Starkt stöd för ett obligatoriskt vaccinationsprogram finns även hos gruppen morgontidningsläsare, personer som har förtroende för sjukvården och hos personer som är nöjda med hur demokratin fungerar.

– Den starkaste faktorn är om man har förtroende för sjukvårdspersonal, säger Björn Rönnerstrand.

Adam Roth, enhetschef på enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten, tror ett obligatoriskt vaccinationsprogram för barn skulle förstöra förtroendet man har byggt upp.

”Obligatoriskt vaccin kan störa förtroendet”

Adam Roth, enhetschef på enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten, tror inte att ett obligatoriskt vaccinationsprogram är lösningen att fånga in de som inte vaccinerar sina barn.

– Vi har en mycket hög vaccinationstäckning i Sverige i dag, över 97 procent vaccinerar sina barn. Risken för sjukdomarna är dessutom väldigt låg i Sverige. Vi tror att ett obligatoriskt vaccin skulle störa det förtroendet som har byggts upp mellan vårdgivare och föräldrar i barnhälsan och elevhälsan, säger Adam Roth.

Hur ska man göra för att fånga upp de tre procenten som inte vaccinerar sina barn?

– Vi borde stärka det som fungerar väldigt bra, stärka personal, i barnhälsa och elevhälsa med bra information. Sen får man nog inse att man inte kan nå alla. Men fokusera på kunskap och ett bra möte med föräldrarna, där man när det behövs kan föra en god diskussion i förtroende kring vaccinet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.