Ola Carlsson, professor elkraftsteknik Chalmers och Karin Pleijel (MP), kommunalråd Göteborgs stad ser gärna fler framtida satsningar på vindkraft i Göteborg. Foto: SVT

Göteborg får kritik – missar vindkraftsboomen: ”Politikerna gör inte sitt jobb”

Uppdaterad
Publicerad

Vindkraften växer i rekordfart i Sverige – men inte i Göteborg. För bara några år sedan fanns det tolv vindkraftverk i Göteborgs Hamn inklusive Sveriges största, Big Glenn. Nu finns bara två vindkraftverk kvar i hela kommunen.

– Politikerna gör inte sitt jobb, säger Ola Carlsson, professor elkraftsteknik Chalmers.

I Sverige finns det till dags dato 4333 vindkraftverk – i Göteborg blott två. Ett står i Göteborgs hamn, det andra i Gårdsten. Tillsammans utgör de hela Göteborgs nuvarande satsning på landbaserad vindkraft.

Ola Carlsson, professor i elkraftsteknik vid Chalmers, anser att alla kommuner borde ha en vindkraftsplan som underlättar etablering av vindkraftverk. I Göteborg finns för närvarande ingen sådan plan.

– Alla politiker borde ta ansvar för miljön genom att det finns en bra plan som dom står fast vid, men nej, de gör inte sitt jobb. Några gör det, men inte alla, säger han.

”Ganska ynkligt”

Storhetstiden för vindkraft i Göteborg avslutades för tre år sedan med nedmonteringen av Sveriges då största vindkraftverk Big Glenn, och till ersättare sa Göteborgs hamn nej för att säkra marken för egna framtida behov.

Karin Pleijel (MP), kommunalråd Göteborgs stad, förstår kritiken.

– Det känns ganska ynkligt. Vi har mycket vind här, det vet alla som bor i Göteborg, säger Karin Pleijel (MP), kommunalråd Göteborgs stad.

Finns det något politisk motstånd mot vindkraft i Göteborg?

– Inte vad jag har hört, säger hon.

Från kommunalrådet Emmyly Bönfors (C), som sitter i den styrande alliansen i Göteborg, får SVT en kommentar via mail.

– Om någon vill etablera vindkraftverk i Göteborg prövar vi självklart det i vanlig ordning. Samtidigt har just Göteborg ett väl utbyggt fjärrvärmenät där elen från värmekraftverk eller Renova tas omhand för att försörja göteborgarna med värme och vatten, skriver hon.

Fler konflikter som är svårlösta

Trots att Göteborg ser ut att missa vindkraftsboomen pekar Karin Pleijel (MP) på flera försvårande faktorer som kan hindra en utbyggnad.

– Att de inte är för nära bostäder, men även natur och fågellivet, störa landskapsvyn, olika målkonflikter som kan uppstå.

Samtidigt eftersöker hon intresse från näringslivet.

– En industri som vill hänga med nu och om tio år borde slåss om att få ett vindkraftverk på tomten, om det passade i övrigt, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.