Den 22 oktober 2015 mördades tre personer på Kronans skola i Trollhättan. Nu sänder SVT en dokumentär om attacken. Foto: TT

SVT-dokumentär om skolattacken i Trollhättan

Uppdaterad
Publicerad

På fredag kväll sänder SVT en nyinspelad dokumentär om skolattacken i Trollhättan, ett år efter morden. Den handlar om drabbade och anhöriga som berättar om den overkliga skoldagen och hur livet blivit efteråt.

Dokumentären innehåller också hittills opublicerade bilder inifrån klassrum vid attacken.

– Det är främst en skildring av människoöden, ett försök att beskriva konsekvenserna för de som drabbats och hur de hanterar det de varit med om, säger Lisa Johansson, lokalreporter för SVT i Uddevalla, som varit med och gjort filmen.

Läs också: Nu berättar rektorn om skolattacken

Wahed berättar om svärdhugget

Sedan attacken förra året har skolans dörrar varit låsta för utomstående och få journalister har släppts in. Men nu har för första gången ett tv-team fått komma in på skolan. En av dem som teamet träffar är 15-årige Wahed Kosa som höggs med svärd av gärningsmannen men som överlevde mirakulöst. I dokumentären är han tillbaka på exakt den plats i skolan där han höggs och han berättar om hur det gick till. Men filmarna får också följa med honom när han tränar thaiboxning. En motionsform som gör honom lugn och där han försöker undvika att tänka på gärningsmannen.

– Om jag tänker på honom boxas jag hårdare, då skulle jag skada mina vänner och det vill jag inte, säger Wahed Kosa i dokumentären.

Rektorn fick elever att låsa in sig

43-årige rektorn Djeno Mahic, som medvetet valt att hålla sig undan från media efter skolattacken, berättar också för första gången om sin upplevelse. Hur han fick veta att någon dödade personer på hans skola, men där han undvek paniktillstånd genom att ge sig själv en uppgift. Att till varje pris få elever och lärare att låsa in sig i klassrummen, gömma sig och släcka lamporna. En insats som polisen berömt och som han prisats för i efterhand.

– Med facit i hand är det alltid lätt att vara efterklok. Men jag undrar ju fortfarande om jag kunde gjort på ett annat sätt och räddat två liv till, säger Djeno Mahic.

Sänds på fredag

Det var på förmiddagen den 22 oktober 2015 som en ensam maskerad gärningsman med kniv och svärd gick in på grundskolan Kronan i Trollhättan och attackerade elever och personal. En elev, en lärare och en elevassistent dödades. Gärningsmannen stoppades först när han sköts ihjäl av polis.

Dokumentären spelades in i september i år av tre journalister från SVT Nyheter Väst. Den sänds för första gången på fredagen 21 oktober klockan 21.45 och finns därefter tillgänglig på SVT Play.

SVT2

Fredag 21 oktober klockan 21.45

Söndag 23 oktober klockan 22.55 (repris)

Dokumentären kan också ses på SVT Play från och med den 21 oktober

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolattacken i Trollhättan

Mer i ämnet