Visa alla (2)

Alliansen och nya vänsterblocket i överenskommelse i Göteborg

Publicerad

Alliansen i Göteborgs stad meddelade på morgonen att de kallar till presskonferens. Nu bekräftar Alliansen att de inleder en valteknisk överenskommelse med det nya vänsterblocket där V, Fi och MP ingår.

– Det är en stor dag för Göteborg, vi kan i dag presentera ett nytt styre för staden, sa Axel Josefson (M) när han inledde presskonferensen.

Därefter bekräftade han de uppgifter som tidigare under dagen lämnats till SVT Nyheter Väst; Alliansen inleder en valteknisk överenskommelse med det nybildade vänsterblocket, bestående av V, FI och MP.

– Göteborg behöver en ny riktning efter ett antal år av Socialdemokratiskt styre, säger Axel Josefson.

”Udda styre”

Överenskommelsen mellan Alliansen och vänsterblocket kommer vara en valteknisk samverkan där vänsterblocket planerar att rösta på sin egen budget, i stället för att som tidigare rösta på den budget de lagt tillsammans med Socialdemokraterna. Det skulle kunna innebära att Alliansens budget kommer att få flest röster.

Alliansen kommer ta ordförande och vice ordförande posterna i stadens nämnder och bolag medan de rödgrönrosa tar 2:e vice ordförande posterna. Överenskommelsen ska gälla under hela mandatperioden.

Till Kommunstyrelsens ordförande kommer Moderaternas Axel Josefson att föreslås, medan Liberalernas Helene Odenjung föreslås bli vice ordförande.

– Denna situation är unik. Några traditionella block har inte kunnat skapa majoritet. Att det skulle bli ett udda styre har varit klart sedan valdagen, sa Helene Odenjung under presskonferensen.

Upplägget väcker frågor

– Vi har jobbat för detta väldigt länge, att få byta styret i Göteborg, sa Helene Odenjung, och syftar på det 24 år långa maktmonopol som Socialdemokraterna har haft i Sveriges andra stad.

Allianspartierna har under hela valrörelsen gjort klart att de inte vill regera tillsammans med Vänsterpartiet. Men ett annat mantra har nu fått företräde – att man vill få bort socialdemokraterna från makten.

– De har styrt länge, de är största parti, det är som om de äger Göteborg. Men man kan inte gå in i diskussioner där man har inställningen att vi är störst, vi ska bestämma. Man måste vara ödmjuk och villig att diskutera politiska frågor, inte på det sättet som de har gjort, sa Helene Odenjung.

SVT rapporterade · Presskonferens om Göteborgsstyret

11.30
Kommer det att sändas live?
@Joel - Tyvärr kommer vi inte kunna sända live, men vår reporter Fouad Youcefi är på plats och kommer att rapportera här i vår direktrapport. Enskilda intervjuer kommer att publiceras här efter presskonferensen.
11.34
Nix, jag är dock på plats och rapporterar live nu
11.34
Nytt styre i Göteborg meddelar Axel Josefsson, (M).

- Vi har försökt följa praxis.
11.35
- Efter att det rödgröna styret fallit ihop så ser vi att det finns förutsättningar att få igenom vår budget, säger Axel Josefson
11.36
Josefson föreslås bli kommunstyrelsens ordförande. Helene Odenjung (L) föreslås bliförste vice ordf.
11.36
11.39
- Göteborg förtjänar ett besked om hur Göteborg ska styras, säger David Lega, KD
11.40
Efter åtta år utanför kommunfullmäktige tar Centerpartiet plats i kommunstyrelsen.
11.48
Undra vad de borgerliga väljarna... och vänsterväljarna skall säga om detta.
11.48
Kan vi få fler detaljer?
@Camilla - Hej Camilla! Vi kommer att uppdatera med fler detaljer allt eftersom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Göteborg

Mer i ämnet