SVT:s reporter fick hyra svart på sex timmar

Uppdaterad
Publicerad

Studenter utannonserar sina bostäder på sidor som Facebook, Airbnb och Blocket. Sex timmar tog det för SVT:s reporter att få en studentbostad i Skövde. Något som hade tagit upp till sex månader om man ställt sig i bostadskön.

Svartuthyrning av studentbostäder är vanligt på nätet. Blocket, Airbnb och Facebook används som plattformar för studenter som vill tjäna pengar på andra studenter som är i behov av boenden.

Henrik Bergström är ordförande på Studentkåren i Skövde. Han berättar att bostadsfrågan är ett stort problem som man måste tackla.

– Det här med att högskolan inte får äga bostäder gör att det blir en fråga som tas upp av andra entreprenörer eller av kommunen, säger han och fortsätter:

Sex månader för kontrakt

– Det är en viktig fråga men förändring kan inte ske över en dag utan det tar tid. 

Vad säger studenterna?

– Klagomålen som studenterna har är bland annat att det tar tid innan de får ett eget boende. Som jag säger tar det sex månader innan man får en egen studentbostad men många kan få det innan, säger Henrik Bergström.

”Svarthyra känner jag inte till”

Vet du om att det sker svartuthyrning av studentlägenheter?

– Svarthyra känner jag inte till men andrahand vet jag förekommer, säger Henrik Bergström.

Se hur lätt det var att få en studentbostad  i Skövde i klippet ovan.

Vad säger lagen?

En hyresgäst, oavsett om det gäller en studentlägenhet eller en vanlig hyresrätt får inte utan hyresvärdens samtycke hyra ut eller på annat sätt upplåta lägenheten i andra hand till någon annan. En hyresgäst får endast hyra ut eller på annat sätt upplåta sin lägenhet till en annan person i fall att hyresnämnden lämnar tillstånd till det.

Hyreslagen är del av Jordabalken.

Källa: Riksdagen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.