Hör Gunnar Wikehult berätta om frustrationen över prislistan på Airbnb. Foto: SVT

Uthyrningschefen för SGS om svartuthyrning: ”Vi ska inte ha hotellverksamhet”

Uppdaterad
Publicerad

Svartuthyrning av studentlägenheter är förekommande hos SGS Studentbostäder.

– Jag har sett en prislista på Airbnb där man prissätter lägenheten under olika evenemang, säger Gunnar Wikehult, uthyrningschef på SGS Studentbostäder.

Varje år börjar det ungefär 12 000 nya studenter vid Göteborgs universitet och vid starten av höstterminen är efterfrågan av studentbostäder allra högst. SGS Studentbostäder uppmätte hösten 2017 den kortaste kötiden för att få ett enkelt rum med delat kök till ett och ett halvt år, detta enligt Sveriges förenade studentkårers bostadsrapport från 2018.

Stor efterfrågan till höstterminen

Den stora efterfrågan gäller även till höstterminen.

– Nu till höstterminens start är det en väldigt stor efterfrågan berättar Gunnar Wikehult. Han säger också att mellan 2016 och 2026 så behövs det 7000 nya studentbostäder.

Hur många är byggda hittills?

– Vi har byggt ungefär 900 studentbostäder, säger Gunnar Wikehult.

Göteborgs stad – rödlistad

I rapporten från Sveriges förenade studentkårer kan man även läsa att Göteborgs stad är rödlistad, vilket betyder att en studieort inte kan erbjuda studenter ett boende under höstterminen. Enligt Gunnar Wikehult finns det två skäl till att svartuthyrning förekommer.

– Det ena skälet är att man hjälper någon man känner. Det andra skälet är att man vill tjäna pengar på sin lägenhet, man har något värdefullt och ser till att man tjänar pengar på det, säger han och fortsätter:

– Man utannonserar exempelvis lägenheten på Airbnb eller på Blocket för korttidsuthyrning och på sätt driver hotellverksamhet.

Hör Gunnar Wikehullt berätta om frustrationen över prislistan på Airbnb i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.