Just nu besöker patriarken Södertälje Foto: SVT/Linda Asmar

Syrisk ortodoxa patriarken till Göteborg

Publicerad

Den syrisk ortodoxa kyrkans högsta andliga ledare, patriark Ignatius Aphrem II, besöker Göteborg till hösten. Det berättade han under sin pågående visit i Sverige – som denna gång inte inkluderade en tur till Göteborg.

Det är mer än 28 år sedan en syrisk ortodox patriark besökte Sverige och dess omkring 80 000 medlemmar.

När patriark Ignatius Aphrem II landade på Arlanda för en vecka sedan så fanns inte något besök till Göteborgs tre syrisk ortodoxa kyrkor, med uppemot 8000 medlemmar, med i hans planering. Något som upprört många församlingsmedlemmar.

– Jag blev väldigt besviken, vi har längtat i så många år och när han äntligen kommer till Sverige så hinns vi inte med. Det är dåligt och orättvist, säger Sara Isik, församlingsmedlem i S:t Gabrielkyrkan i västra Frölunda.

Pressat schema

Tidsbrist uppges vara anledningen till det uteblivna besöket. Patriarken har ett pressat schema under sina 10 dagar i landet. Förrutom att besöka och predika för sina församlingsmedlemmar har han även träffat statsministern, Kungen och utrikesministern. Men tidsbrist är inte en förklaring som duger, anser Eva Demir som också är medlem i S:t Gabrielkyrkan.

– Visst, man kan inte förvänta sig att han åker ända hit från Syrien. Men när han ändå är i landet så ska han självklart besöka Göteborg där vi är väldigt många assyrier. Efter Södertälje så bor det flest syrisk ortodoxa här. Han är vår största ledare och vi vill också få möjlighet att träffa honom, säger hon.

Ska inviga kyrkor

Men nu kan Göteborgs syrisk ortodoxa församlingar sluta misströsta. Under en tv-intervju med Länstidningen i Södertälje fick patriarken frågan om när han avser att komma tillbaka.

– Väldigt väldigt snart faktiskt. Jag kommer hit för att välsigna och inviga flera nya kyrkor, bland annat en i Göteborg, sa han.

En uppgift som Robin Akbas, ordförande för S:t Gabrielkyrkan i västra Frölunda, nu bekräftar.

– Ja, vi har jobbat för detta en tid och känner oss väldigt lyckliga över det beskedet, säger han och fortsätter.

– Samtidigt ska vi inte sticka under stol med att våra medlemmar har känt sig väldigt besvikna över att han inte kunde besöka oss nu när han faktiskt är här.

”Känns overkligt”

S:t Gabriels nya kyrka ska stå klar och invigas i september. Den beräknas kosta 30 miljoner kronor och ska rymma uppemot 700 personer. En stor men nödvändig investering för den nu trångbodda församlingen.

Robin Akbas säger att de planerar en storslagen invigning – men att patriarken skulle kunna delta var en dröm.

– Det känns fortfarande overkligt. Bättre kan det inte bli. Det betyder väldigt mycket för oss. En ny efterlängtad kyrka som ska invigas av den högsta. Nu ska vi bara sätta ihop ett intressant program värdigt en patriark.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.