Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
USA, Italien och Abu Dhabi är några av de länder besökarna rest ifrån för att uppleva tystnaden i Tranemo. Foto: SVT

Systrarna förvandlade barndomsskogen utanför Tranemo till turistmagnet

Publicerad

Det som systrarna alltid tagit för givet har nu blivit deras inkomstkälla. På föräldragården mitt ute i skogen tar de emot människor – från hela världen.

– Vi har haft besökare som berättat att de aldrig sett stjärnor tidigare, säger Elisabeth Erikson.

”Vi ångrar oss inte” – starta klippet och hör systrarna berätta om besökarna

Det började som en tanke som sen blev verklighet. Att lämna chefskarriärerna och förvalta gården på ett annat sätt. Få av gästerna har hört talas om kommunen Tranemo, ännu färre närmsta by några kilometer bort.

– Vi uppskattade kanske inte att bo så här avsides när vi var tonåringar, men nu inser man skogens värde och framförallt vad den kan betyda för andra, säger Katarina Svensson.

”Det sa bara pang”

I liten skala bakade de först bröd, sen utökade de med ett kafé. Men det var när de köpte in två glashus och placerade mitt i blåbärsriset som de internationella besökarna hörde av sig – trots att en natt kostar över 3 000 kronor.

– Efter en artikel i The Guardian så sa det bara pang, säger Elisabeth Erikson som nyligen hade ett par från Singapore på bröllopsresa.

Men att åka över halva jordklotet för att uppleva tystnaden?

– För många är detta unikt. Svensk natur och att man är helt ensam, säger Elisabeth Erikson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.