24-åriga Felicia Stadling säger att det är oerhört vanligt med sexuella trakasserier på krogen. Foto: Privat/TT

Man tafsade på krogen – döms till samhällstjänst

Uppdaterad
Publicerad

En man i 35-årsåldern anmäldes av sex kvinnor för sexuellt ofredande och misshandel. Nu döms han – men bara i två fall.

– Jag är glad för de tjejer som har fått upprättelse, det är en vinst även fast han inte blev fälld i mitt fall, säger Felicia Stadling, 24, en av tjejerna som anmälde.

SVT Nyheter Väst har tidigare berättat om händelsen på ett uteställe i Lidköping en kväll i november förra året. 24-åriga Felicia Stadling från Vara var en av flera tjejer som anmälde att de utsattes för sexuella trakasserier.

– Två olika killar daskade till mig på rumpan när jag dansade och en tredje kille höll fast mig och tryckte upp sitt kön mot mig bakifrån så hårt att jag var tvungen att slita mig loss, berättade Felicia Stadling då.

Ofredande på krogen

När hon var på väg ut från krogen och stod i kö för att hämta ut sin kappa blev det än värre.

– Då känner jag en hand som greppar tag i mitt underliv och börjar smeka fram och tillbaka. Hela min kropp frös till is och jag blev väldigt rädd, berättade Felicia Stadling.

Flera tjejer anmälde

Felicia Stadling polisanmälde männen, berättade om händelsen på sociala medier och fick stor respons. Det visade sig att fler tjejer blivit utsatta samma kväll. I januari i år åtalades en av männen för sexuellt ofredade och misshandel. Nu har domen kommit.

Felica kunde själv inte men säkerhet peka ut den den åtalade mannen i rättssalen och då det saknas vittnesuppgifter till många av anklagelserna döms han av Skaraborgs tingsrätt för ofredande i endast ett fall. Han döms även för misshandel då han knuffat två tjejer in i en pelare.

Straffet för mannen blev villkorlig dom och 30 timmars samhällstjänst. För ofredandet ska han även betala 5.000 kronor till den drabbade tjejen.

–Jag är glad för för de tjejer som har fått upprättelse, det är en vinst även fast han inte blev fälld i mitt fall, säger Felicia Stadling.

Hon anser också att hon fått upprättelse genom att både polis och åklagare tog händelsen på så stort allvar.

– Det trodde jag inte från början.

Krogen har vidtagit åtgärder

Enligt Felicia Stadling har även den aktuella krogen där hon hon blev ofredad vidtagit åtgärder.

– Bland annat har de ljusat upp i lokalen, sänkt musiken och utbildat vakter kring sexuella trakasserier. Även om problemet ligger hos gärningsmännen så är det bra att krogen tar det på allvar.

Hon anser också att hon själv gått stärkt ur det som hänt.

– Jag hoppas att mitt inlägg har gjort att andra utsatta har vågat att anmäla. Skulle det hända igen så kommer jag inte tolerera det för de som tafsar ska veta att det inte är okej, säger Felicia Stadling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ofredande på krogen

Mer i ämnet